Google právě srazil cenu senzoru LiDAR, který používají samořiditelná auta o 90%

Michal PtáčekMichal Ptáček

waymo_090217x1

Ve Waymo One budou jezdit vozy Chrysler Pacifica Hybrid

0Zobrazit komentáře

Snímací technologie lidar, je zcela bezpochyby jednou z nejdůležitějších komponent, kterou používají nejrůznější technologické společnosti při vývoji autonomních aut. Právě tento rotující senzor, který je umístěn na střeše automobilu, totiž slouží k bezpečné analýze okolí a detekci nejrůznějších objektů pohybujících se v provozu.

Obrovskou nevýhodou tohoto zařízení, které je nabízeno hned několika výrobci, je však jeho cena, která se ještě před pár lety v pohybovala v průměru okolo 75 tisíc dolarů, v přepočtu tedy cca 1,9 milionů korun. To by samozřejmě dovedlo finální cenu autonomních automobilů do astronomických výšin a bylo by tak takřka nemožné je začít nabízet koncovým zákazníkům.

tesla-5

Přečtěte si takéTesla otevřela nový showroom, který je mnohem dostupnější českým zákazníkůmTesla otevřela nový showroom, který je mnohem dostupnější českým zákazníkům

Tento nepříjemný fakt by měl být však nyní minulostí, jelikož Googlem (Alphabet) vlastněná společnost Waymo, která se specializuje právě na vývoj autonomních technologií, prostřednictvím svého CEO Johna Krafcika na Detroit Auto Show oznámila, že díky svému vlastnímu vývoji snížila cenu tohoto zařízení o neuvěřitelných 90 procent. Tím se dostáváme na částku okolo 7 500 dolarů, v přepočtu tedy cca 192 tisíc korun.

„Ještě před pár lety stálo jedno lidar zařízení až 75 tisíc dolarů. Dnes se nám podařilo tuto částku srazit o 90 procent. A tím, že chceme tuto technologii zpřístupnit milionům běžných lidí, bude cena do budoucna ještě nižší“, řekl John Krafcik

Společnost Waymo mimochodem dříve používala senzory lidar od americké společnosti Velodyne. Díky dlouhodobé spolupráci se pak i v tomto případě podařilo srazit cenu zařízení na cca 8 až 30 tisíc dolarů za kus.

lidar-2

Diskuze (0)

Novinka

Anonym