Česká aplikace pro monitoring počasí Ventusky nově rozpoznává nebezpečí vln v oceánech

Filip HouskaFilip Houska

0Zobrazit komentáře

Český projekt Ventusky, který vznikl pod hlavičkou vývojářů z plzeňské meteorologické společnosti InMeteo, dosadil do své aplikace novou funkcionalitu, jež ocení především kapitáni lodí. Dokáže je totiž upozornit na nepříznivé, respektive příznivé, podmínky ve vodách po celém světě.

Součástí aplikace Ventusky, která na našem trhu figuruje již přes 5 let a díky svým zahraničním spolupracím dokáže poskytovat přesné informace o aktuálním počasí po celém světě, se stává funkce založená na vizuálním modelingu vln v mořích a oceánech.

trello

Přečtěte si takéPopulární služba na správu projektů Trello jde do prodeje za více než 400 milionů dolarůPopulární služba na správu projektů Trello jde do prodeje za více než 400 milionů dolarů

Vizualizace dokáže díky animovaným čarám a obloukům ukázat, zdali jsou ve vodách silné vlny nebo naopak vlny žádné či život neohrožující. Novinka také bere v potaz povětrnostní podmínky a na základě těchto informací dokáže detekovat situace i několik kilometrů vzdálené od ohniska vzniku.

ventusky_2

Právě od povětrnostních podmínek se odvíjí i typy vln jako takových. V aplikaci má uživatel možnost si nastavit, zdali chce vidět vlny způsobené větrem nebo vlny nezávislé na větru (tzv. vzdouvání). Podle tohoto vyfiltrování a použitých dat, která jsou zaštiťována německým modelem ICON pro řízení lodní dopravy, dokáže dotyčný určit, kde je situace nejhorší a kde nejoptimálnější.

Informace pro každého

Ventusky se bude s touto funkcionalitou hodit nejen kapitánům lodí, ale také například plavcům a surfařům. Všechny kategorie lidí mohou rychle zjistit, zdali bude jejich „plavba“ po světových mořích a oceánech bezpečná či nikoliv a podle toho se uzpůsobit.

V Čechách mimodem vzniká i další, částečně podobný projekt WindyTV, za kterým stojí miliardář a zakladatel společnosti Seznam.cz, Ivo Lukačovič. Ten cílí především na surfaře, kitaře, surfery, piloty a kapitány lodí.

ventusky_3

Diskuze (0)

Novinka

Anonym