Brno podepsalo memorandum o spolupráci s revolučním Hyperloopem

Jiří SvobodaJiří Svoboda

hyperloop
0Zobrazit komentáře

I v naší malé zemi se začíná rýsovat velká stopa amerického vizionáře Elona Muska. Ten kromě automobilky Tesla, vesmírného startupu SpaceX či platformy OpenAI, stál za konceptem systému hyperloop, který se zabývá vývojem zcela revolučního způsobu dopravy. A navíc – druhé největší české město hraje v celém projektu zajímavou roli.

Připomeňme, že technologie hyperloopu, kterou se nadále snaží rozvíjet několik firem jako například Hyperloop Transportation Technologies, spočívá v kapslích pohybujících se rychlostí až 1200 km/h v uzavřené potrubní soustavě. V minulosti se sice nemálo spekulovalo nad propojením  San Francisca a Los Angeles, později byla dokonce podepsána předběžná dohoda s Bratislavou, nyní se však výsledné plány jeví jinak, přesto velmi pozitivně pro Českou republiku.

supercharger1

Přečtěte si takéPodívejte se, kolik zaplatí noví majitelé elektromobilů Tesla za dobíjení na SuperchargerechPodívejte se, kolik zaplatí noví majitelé elektromobilů Tesla za dobíjení na Superchargerech

Praha-Brno-Bratislava

Ve středu totiž Brno podepsalo s CEO Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Dirkem Ahlbornem memorandum o vzájemné spolupráci. Plán tedy v současnosti zní vytvořit trať na trase Praha-Brno-Bratislava, k čemuž si město Brno nechá vypracovat studii o proveditelnosti. Na základě jejích výsledků, které by měly být k dispozici přibližně za rok, se přesně usoudí, kde, kdy a jestli vůbec se Hyperloop bude stavět. Pokud by vše vyšlo tak jak má, z Bratislavy do Brna bychom se mohli dopravit za pouhých deset minut.

„Jsme regionem inovací, sídlem technické univerzity a řady technologických firem a pracovišť. Pokud by na vývoji hyperloopu spolupracovaly, mohou být na špičce vývoje,“ řekl  při příležitosti středečního podpisu náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

Ke zdárnému vyústění situace může pomoci i výše zmíněná spolupráce se slovenskou vládou, dá se však předpokládat, že k dohodě bude muset ve finále přistoupit i Praha. K podpisu obdobných smluv došlo už dříve i ve světě, například v Abu Dhabi či australském Melbourne, přesto však HTT prezentuje brněnskou variantu ve svém videu jako „první mezinárodní podepsanou dohodu“.

https://www.youtube.com/watch?v=fC4RZoKRWs4

Česko i ve spolupráci s Teslou

Ve vzduchu stále visí i případná spolupráce automobilky Tesla s Českou republikou. Jak jsme informovali už v listopadu, objevily se informace o tom, že evropský klon továrny Gigafactory by údajně měl vyrůst poblíž Prahy. I zde bylo řečeno, že Tesla je v kontaktu s českými úřady, tak či onak, oficiálně by měla být lokace oznámena někdy v tomto roce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym