Podívejte se, co všechno dokázal technologický génius Elon Musk za rok 2016

Jiří SvobodaJiří Svoboda

elonmusk

Šéf Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Elon Musk, miliardář, vizionář, zakladatel Tesly, SpaceX, dnes i majitel SolarCity a jedna z nejvýraznějších osobností technologického průmyslu, má za sebou nadmíru produktivní rok. Stihl toho vskutku mnoho a několikrát svými úspěchy šokoval celý svět. I my jsme o něm nebo jeho firmách psali nespočetkrát a tak vám nyní můžeme nabídnout rekapitulaci všech jeho zásadních aktivit za uplynulý rok.

1. ledna — Elon s ničím neotálel a nový rok odstartoval ve velkém stylu. V tento den oznámil, že raketa Falcon 9, která podnikla desetiminutový let a poté vertikálně přistála na Mysu Canaveral, je v pořádku a připravena na další použití.

netflix1

Přečtěte si takéNetflix začíná nabízet přehrávání filmů a seriálů bez nutnosti mít internetové připojeníNetflix začíná nabízet přehrávání filmů a seriálů bez nutnosti mít internetové připojení

18. ledna — Jen o pár týdnů později se stejná raketa pokusila o historicky první vertikální přistání na plošině na moři. Bohužel však došlo k jejímu převrácení a výbuchu v důsledku dysfunkce jedné ze čtyř přistávacích noh.

https://www.instagram.com/p/BAqirNbwEc0/?taken-by=elonmusk

5. března — I další měsíce se nesly zejména ve znamení rakety Falcon 9. První březnovou sobotu se jí podařilo vynést na oběžnou dráhu satelit společnosti SES, její následné přistání, taktéž na mořské plošině, se však bohužel taktéž nepovedlo.

31. března — Tesla oficiálně představila svůj nový produkt, Tesla Model 3, který si jen během pár hodin od odhalení předobjednalo na 130 tisíc lidí.

tesla3

9. dubna — SpaceX v tento den přepisovalo historii. Po prvním i druhém nezdařeném pokusu se mu podařilo vertikálně přistát s raketou Falcon 9 na mořské plošině nedaleko břehu Floridy.

13. dubna — Neuplynul ani týden a Musk sdílel informace o jednom z jeho méně známých projektů, neziskovce OpenAI. Ta chce umělou inteligenci směřovat takovým směrem, aby v budoucnu neohrozila lidstvo, čehož se Musk dlouhodobě obává.

11. května — Další měsíc a další úspěch. V tento den severně od Las Vegas proběhl první test dopravního systému Hyperloop, který stojí na principu vysokorychlostních kapslí pohybujících se v trubicové soustavě, jenž jsou schopny přepravit až desítky lidí z bodu A do B rychlostí až 1200 kilometrů za hodinu.. Jedná se o projekt pod hlavičkou SpaceX.

4. července — Musk představil své plány na rozšíření bezplatného připojení k internetu do celého světa. Jak jinak, než za pomocí speciálních satelitů, které chce vyrábět pod svou společností SpaceX.

1. srpna — Tesla potvrdila, že odkupuje za 2,6 miliardy dolarů společnost SolarCity, která se zabývá instalací a vývojem solárních panelů. První výsledky nové spolupráce se ukázaly už za několik měsíců.

27. září — Nejspíše největší technologická událost roku. Elon Musk za fenomenálních ohlasů představuje své plány na dobytí Marsu pomocí speciálního interplanetárního transportního systému.

19. října — Tesla oznámila, že veškeré její vozy budou mít od nynějška instalovaný hardware i software pro plně autonomní řízení, byť ještě nebude moci být plně využíván.

30. října — Ze spolupráce Tesly a SolarCity vzešel první produkt – unikátní solární šindele, které z každé střechy udělají nenápadnou elektrárnu a dokáží produktovat dostatek energie pro běžný chod domácnosti.

tesla_solar2

23. listopadu — Odlehlý tichomořský ostrov Ta’u je díky SolarCity plně napájen zelenou energií. Do té doby ostrov fungoval jen za pomoci provozně nákladných a neekologických naftových generátorů.

14. prosince — Třešničkou na dortu se ke konci roku stalo Muskovo angažmá jakožto ekonomického poradce nastupujícího prezidenta USA, Donalda Trumpa. Bude jím společně s řediteli Uberu, General Motors, Pepsi či Disney.

A co příští rok?

Ani v roce 2017 se Musk rozhodně nechytá polevit. Již nyní je totiž v plánu několik zásadních událostí z jeho firem, ke kterým by v následujících 12 měsících mělo dojít. Silnice začne brázdit očekávaný Tesla Model 3 a svůj první let zažije i raketa Falcon Heavy, která bude 2x výkonnější než jakýkoliv jeho doposud vyrobený předchůdce.

musk

Dokončit by se měla také stavba Gigafactory, masivní továrny na Tesly v Nevadě, přičemž také bude oznámena lokace jejího evropského klonu. Pro nás je toto zajímavé už jen proto, že, jak jsme již v listopadu informovali, jako nejpravděpodobnější varianta se jeví Praha.

Foto: Heisenberg Media / Flickr, Tesla, SolarCity

Diskuze (0)

Novinka

Anonym