Autopilot v Tesle dokázal předpovědět srážku na dálnici (video)

Jiří SvobodaJiří Svoboda

tesla
0Zobrazit komentáře

Případ, kdy letos květnu autopilot v elektromobilu Tesla zavinil první smrt, byl hojně medializován, nicméně od té doby již několikrát stejný systém i zachránil život. Naposledy se tak stalo včera na nizozemské dálnici A2, kdy se řidič Hans Noordsij stal svědkem hrozivě vypadající nehody. Nechybělo však mnoho a mohl jí být přímým účastníkem.

Na videu z jeho kamery na předním skle je vidět, jak rychle dokázal autopilot zareagovat. Sám Noordsij potvrdil, že systém začal brzdit dávno předtím, než on sám převzal řízení. Ani tomu nemohlo být jinak, protože to, že ke srážce dojde, nebylo z lidského zorného pole možné vidět dřív, než červené auto nabouralo do černého SUV před ním a bylo vymrštěno stranou.

Přečtěte si takéKonkurent Tesly, Faraday Future, dluží více než 31 milionů dolarů a personálně se rozpadáKonkurent Tesly, Faraday Future, dluží více než 31 milionů dolarů a personálně se rozpadá

Okamžik, kdy Tesla zaznamenala problém a začala konat, je možné vydedukovat ze zvukového signálu ve videu. Jak je vidět, sám řidič ale mohl zareagovat minimálně o vteřinu později, což bylo v rychlosti 119 km/h, kterou se Tesla pohybovala, zcela klíčové. K úplnému zastavení došlo za méně než pět sekund od signálu. Noordsij později uvedl, že ač nehoda vypadala fatálně, všichni její účastníci vyvázli bez větších zranění.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym