Zakladatel GoodAI Marek Rosa hledá talenty a nabízí 5 milionů dolarů v odměnách

Jiří SvobodaJiří Svoboda

marek_rosa_2-e1474918451832
0Zobrazit komentáře

Jeden z nejambicióznějších startupů v oblasti umělé inteligence, slovenské Good AI vývojáře a podnikatele Marka Rosy, se po více než roce vývoje rozhodl spustit nový projekt, který se zaměří na hledání a následnou spolupráci talentů ve svém oboru. Na jejich odměny a další rozvoj se rozhodli vyčlenit 5 milionů dolarů. Ti nejlepší možná taktéž dostanou místo v GoodAI.

Marek Rosa založil svou firmu před více než rokem a sám do ní investoval deset milionů dolarů. Tyto peníze získal především vývojem hry Space Engineers v rámci studia Keen Sofware House. Cílem GoodAI je vyrobit první umělou inteligenci na světě, která se plně vyrovná lidskému mozku a pomůže lidem pochopit vesmír. Na konci září publikovali svou roadmapu a framework, kde přesně popisují čeho a jak chtějí dosáhnout. Současný tým zhruba třiceti lidí tedy prostřednictvím projektu zvaného General AI Challenge, jehož existenci naznačil Marek Rosa již na letošním Startup Summitu, má šanci získat další pracovní sílu potřebnou k pokroku.

joseph-prusa-1024×576

Přečtěte si takéČeský startup Prusa Research vyhrál ocenění pro nejlepší 3D tiskárnu na světěČeský startup Prusa Research vyhrál ocenění pro nejlepší 3D tiskárnu na světě

Vše odstartuje příští rok, kdy proběhne série eventů, která má za cíl zrychlit celý proces, respektive najít k řešení k vývoji oné umělé inteligence. Celým procesem se stejně jako v samotném GoodAI nese pojem graduální učení, s nímž budou účastníci výzvy pracovat. Znamená to, že umělá inteligence má schopnost se učit systémem nabalování vědomostí, nikoliv opakovaným začínáním od nuly. To ji liší od smýšlení současných technologií.

generalaichallange

Nyní se General AI Challenge nachází ve fázi nula. Rozhoduje se tedy, jak bude celý následující rok vypadat. Přesněji řečeno každý může nyní přispět svým nápadem o možném provedení, budoucích cílech, pomoci s budoucím rozhodováním o nejlepších řešeních, či nábídnout partnerství. Navíc, pětimilionová částka na odměny prý nebude konečná a firma se chystá vybrat pomocí crowdfundingu ještě více.

Budoucnost je otevřená

Fáze 1 a 2, které nastanou později v příštím roce, by se měly zaměřit na identifikaci požadavků potřebných k vývoji AI a jejich implementaci v praxi. Další vývoj a pokračování slibně vyhlížejícího projektu je pouze na vzájemné domluvě. Probírat a řešit by se mohla třeba etika spojená s AI, její bezpečnost či kontrola nad ní. Již 9. prosince vystoupí zástupci GoodAI na NIPS 2016 v Barceloně, kde proběhne první brainstorming. Zájemci o zapojení do výzvy mohou najít více informací na oficiálním webu projektu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym