Elon Musk ukázal, jaké plány má se SolarCity a pomohl s napájením celého ostrova solární energií

Jiří SvobodaJiří Svoboda

solar1
0Zobrazit komentáře

I když by se mohlo zdát, že se o Tesle, SolarCity nebo vlastně o čemkoliv ve spojistosti s Elonem Muskem píše v poslední době často, má to svůj důvod. Přes skepse o tom, že Elon dosáhl vrcholu přichází jedna zpráva za druhou. Po inovativních solárních šindelích je posledním projektem v kooperaci Tesly a SolarCity odlehlý ostrov plně poháněný solární energií.

Akvizice SolarCity Teslou, která byla oficiálně uzavřena v neděli, je jen třešničkou na dortu již dlouhodobě trvající spolupráce. Dalším z projektů je je tichomořský ostrov Ta’u, který je součástí Americké Samoi. Žije na něm přibližně šest stovek lidí a jeho problém spočívá v odlehlosti, díky níž je mimo jiné i dodávka elektřiny problematická. Doposud se tak musely v generátorech spalovat tisíce litrů nafty denně, což je jak finančně, logisticky, tak samozřejmě ekologicky velmi náročné.

musk

Přečtěte si takéSolární šindele od Tesly by mohly být levnější něž běžné střechy Solární šindele od Tesly by mohly být levnější něž běžné střechy 

Na části ostrova tak vyrostla obří elektrárna, která se skládá z více než pěti tisíc solárních panelů. Ty mají výkon 1,4 megawattu a fungují v kombinaci se šedesátkou baterií Powerpack od Tesly schopných uschovat až 6 megawatthodin energie. V praxi to znamená, že celý ostrov může být napájen až tři dny jen z baterií, přičemž k jejich dobití stačí pouhých 7 hodin slunečního svitu.

To vše bylo vybudováno a uvedeno do provozu za méně než rok. Tesla a SolarCity dodaly know-how a produkty, finanční břemeno připadlo na stát Americké Samoi. Tesla v tomto projektu vidí především inspiraci pro další ostrovní státy, které se povětšinou potýkají se stejnými problémy. Například na mnohem větší Hawaji se získává 85 % elektrické energie z dováženého uhlí.

solar2

Diskuze (0)

Novinka

Anonym