Už za pár dní Apple představí úplně nový MacBook Pro s novým designem

Filip HouskaFilip Houska

macbook
0Zobrazit komentáře

Otázku, zdali Apple, technologická společnost z kalifornského Cupertina, zanedbává svou počítačovou řadu, si veřejnost klade poměrně často. V poslední letech nebyly na Macích vidět žádné výrazné inovace. Soustředěnost CEO Tima Cooka na sféru mobilních (iPhone, iPad) a nositelných (Apple Watch) zařízení se bohužel odráží na nejstarší produktové řadě, která Apple prakticky proslavila. Ovšem to by se mělo do několika dní změnit.

Podle serveru Recode by měl Apple světu odhalit nové počítače Mac již 27. října. O tomto termínu se spekulovalo již déle, ale nyní je to víceméně potvrzené. Očekávat se toho dá poměrně dost, avšak hlavním želízkem v ohni je zcela nový MacBook Pro (s Retina displejem).

tribe-2-0-message

Přečtěte si takéTribe: chatovací videoaplikace, která dokáže převést mluvu do interaktivní textové podobyTribe: chatovací videoaplikace, která dokáže převést mluvu do interaktivní textové podoby

Modely Pro byly poslední výrazné obměně vystaveny v roce 2012. Poté přicházely jen „menší“ aktualizace a svět netrpělivě vyčkával, kdy přijde něco revolučnějšího. To s vysokou pravděpodobností nastane již tento měsíc. Nový MacBook Pro by měl přijít nejen v tenčím těle s větším trackpadem, ale také s vylepšenými vnitřnostmi jako výkonnějším procesorem nebo lepší grafickou kartou.

Poměrně dost se skloňuje i dotykový pás s technologií OLED nad klávesnicí, který bude nahrazovat tradiční funkční klávesy. I když se to může tvářit jako doplňková funkcionalita, tak v praxi by to mohlo být široké využití. Například odlišné funkční prvky v závislosti na spuštěnou aplikaci. Možnou podobu tohoto pásu navrhl i Martin Hájek a uveřejnil na svých webových stránkách spolu s dalšími pohledy na nový design.

2

Možná podoba nového MacBooku, kterou navrhl Martin Hájek

1

To, co však jistou část klientely nepotěší, bude pravděpodobná absence portů USB. Apple je nahradí čím dál se rozrůstající alternativou USB-C, která však k dnešnímu dni není tak populární jako její předchůdce. Chybět by měly i porty Thunderbolt 2 (nahrazení Thunderboltem 3) a nabíjecí konektor MagSafe.

MacBook Pro však nebude jediný notebook, který projde obměnou. Hovoří se také o renovovaném MacBooku Air s podporou USB-C. Pokud se zvěsti naplní, tak i letos bude pomalu skomírající model Air bez přítomnosti Retiny. Japonský blog Mac Otakara s odkazem na své solidní zdroje také uvádí, že by měla definitivně skončit 11palcová verze. Potěšeni by mohli být i fanoušci iMaců. 27. října by měla opona odhalit nový model, který bude disponovat například lepší grafickou kartou.

foto: Martin Hájek

Diskuze (0)

Novinka

Anonym