Takto vypadá nadupaný počítač od Microsoftu ve stylu iMacu

Filip HouskaFilip Houska

m
0Zobrazit komentáře

Včerejší tisková konference pořádaná Microsoftem, americkým technologickým gigantem, odhalila oponu hned za několika hardwarovými a softwarovými novinkami, ovšem ten největší rozruch vzbudil právě počítač, ve kterém lze poznat rukopis Applu a jeho iMacu. Jedná se o Surface Studio, počítačové zázemí pro klientelu kreativních a profesionálních uživatelů. Tomu odpovídá nejen funkční vybavení, ale také cena.
Microsoft se včera ukázal ve velice slibném světle, které by jim mohlo ukázat správnou cestu na technologický vrchol. Přišly novinky hned z několika odvětví. Ať už se jedná o aktualizaci operačního systému Windows 10, kde hlavní roli hraje zaměření na tvůrčí činnosti ve 3D, tak o nový headset pro virtuální realitu či nový Surface Book, tableto-notebook s výkonnějším procesorem a grafikou.

panoboardtop

Přečtěte si takéPanoBoard: české brýle pro virtuální realitu, které si můžete potisknout vlastním designemPanoBoard: české brýle pro virtuální realitu, které si můžete potisknout vlastním designem

Právě řada Surface byla obohacena o něco, co bude definovat budoucnost kreativních a profesionálních umělců. Tvůrci Windows představili „all-in-one“ počítač Surface Studio. Podobou může připomínat iMac, ovšem to je tak všechno, čím se z dílen Applu inspiroval. Je totiž o úroveň dál a definuje zcela nový segment toho, jak budou lidé pracovat.

surface_studio_overview_2_herofullbleed_v2

28palcový displej

Surface Studio nabízí 28palcový dotykový LCD displej, který je s 12,5 mm nejtenčí na světě a dokáže zobrazit až 13,5 milionů pixelů, což je o 63 procent více než u 4K televize. Důležitým aspektem je také barevná hloubka pod označením TrueColor, jež uživatelům dokáže nabídnout přes 16 milionů barevných odstínů. Již z tohoto prvku lze poznat, že Microsoft chce cílit především na sféru kreativních lidí, tedy fotografů, grafiků a designerů. Tady to vše ale teprve začíná.

Vzhledem k tomu, že se dá displej ovládat prstem, tak může posloužit jako ideální plátno pro různé grafické návrhy. Pro ještě lepší pocit z interakce je možné Studio naklánět do libovolných pozic. A aby zaměření pro nejnáročnější kreativce bylo kompletní, tak je možné zakoupit i specifické příslušenství – Surface Pen (tužka) nebo novinku Surface Dial. Ten na sebe vzal podobu „puku“ a uživatel jej může využívat pro přibližování/oddalování různého obsahu na displeji, zobrazování palety barev a mnoho dalších interakcí.

surface_studio_overview_9_featurepanel_v2

Co najdeme uvnitř?

Vnitřnosti tohoto počítače jsou odpovídající tomu, co na něm bude uživatel vykonávat. Je poháněn šestou generací čipů od Intelu a o grafiku se stará karta Nvidia GTX980M (965M v levnější konfiguraci). Na portech Microsoft také nešetřil. Studio disponuje audio Jackem, slotem pro SD kartu a porty pro Mini DisplayPort, Ethernet a čtyři USB 3.0.

S cenou je to horší

Poměrně nelichotivá je však výsledná cena za tento nadupaný počítač. Ta se pohybuje okolo 2 999 dolarů (75 tisíc bez DPH) do 4 199 dolarů (104 tisíc bez DPH).

Microsoft se začíná angažovat v odvětví, kterému zatím vládl Apple se svými Macy. Ovšem s ohledem na situaci, že profesionální počítače Mac nebyly již přes několik stovek dní aktualizovány, získává Gatesova firma značnou výhodu. Surface Studio má potenciál prorazit, a to i díky nové aktualizaci Windows 10, která je opět stylizována pro potřeby kreativních jedinců.

I když může Studio konkurovat různým firmám, tak hlavním rivalem je Apple, který by si své postavení mohl znovu získat, a to již rovnou dnes (27. října), kdy se koná keynote.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=BzMLA8YIgG0

Diskuze (0)

Novinka

Anonym