Tohle je nová chatovací aplikace na bázi umělé inteligence, která umí kromě chatu i plnit úkoly

Filip HouskaFilip Houska

allo
0Zobrazit komentáře

Chatovacích aplikací je na trhu v dnešní době poměrně dost – ať už je to Facebook Messenger, WhatsApp, Viber nebo iMessage. Na scénu však vstupuje zcela nový počin od kalifornského Googlu, který se má od ostatních v jistých věcech odlišovat. Jmenuje se Google Allo a chce se stát jistým křížencem mezi messengerem a virtuálním asistentem.

Vše je založeno na principech umělé inteligence v podobě osobního asistenta, jednoduchosti, end-to-end šifrování a hromady nejrůznějších funkcí. Tvůrci Androidu v tomto případě vsadili na přítomnost asistenční služby, kterou nazývají Google Assistant a vypadá to, že z uživatelského hlediska funguje velice efektivně.

zombeek_admin

Přečtěte si takéZombeek: nový český startup, který chce prorazit mezi nástroji nabízejícími bezplatnou tvorbu webových stránekZombeek: nový český startup, který chce prorazit mezi nástroji nabízejícími bezplatnou tvorbu webových stránek

Skrývá v sobě možnost vyhledávání různých informací, aniž by byl dotyčný nucen opustit aplikaci. Skrze něj je možné získávat běžné informace (počasí, zprávy, sport apod.), vyhledávat oblíbené lokality (restaurace, čerpací stanice, banky a další), plánovat výlety včetně veškerých potřebných údajů či bookingu letenek nebo například spouštět videa na YouTube.

googleallo_0922_2

Asistent zároveň těží z toho, že čím více jej uživatel používá, tím lépe se mu dokáže přizpůsobit. Pamatuje si totiž často vyhledávané výrazy a údaje a na základě těchto parametrů doporučí relevantnější obsah. K aktivaci osobního asistenta stačí na začátek zprávy uvést „@google“ a napsat konkrétní otázku – to vše je bohužel k dispozici prozatím pouze v angličtině. Asistent pak může být součástí jak soukromé konverzace, tak i konverzace s více lidmi.

Důraz na maximální zjednodušení komunikace

Dalším zajímavým prvkem je funkce Smart Reply, která je založena na podobné bázi. Na tradiční otázky (například na otázku „Jsi na cestě?“ stačí klepnutím prstu rychle odeslat odpověď „Ano.“) lze reagovat pohotově a bez nutnosti napsání jednotlivých písmen. Opět se opakuje stejný scénář – čím více toho využíváte, tím přesnější odpovědi se vám dostane.

googleallo_0922_1

Důležitou kapitolou je také šifrování zpráv. Uživatel má možnost se svými blízkými komunikovat na základě anonymního režimu, kde jsou zprávy zabezpečeny v rámci end-to-end metody a po nějakém čase nadobro zmizí. Zvláštní je, že pokud nebudou dotyční komunikovat v inkognito módu, tak se jejich obsah trvale uloží na servery Google a společnost k nim bude mít kdykoliv přístup. To je přesný opak Applu, který se ke zprávám odeslaných skrze službu iMessage za žádné situace nedostane.

Boj na trhu mezi zaběhlou konkurencí je běh na dlouhou trať

Allo má sice potenciál prorazit, ale nutno dodat, že trh je již tak nasycen nejrůznějšími chatovacími službami, že to bude mít poměrně obtížné. Pro zájemce je dostupná (v případě České republiky a Slovenska teprve „bude“) zdarma na operačních systémech Android a iOS.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym