Podívejte, se jak to vypadá, když vám někdo na dálku hackne Teslu Model S

tesl
0Zobrazit komentáře

Zní to jako noční můra všech majitelů moderních automobilů, které jsou přeplněné elektronikou a na dálku řízenými systémy, které většinou chrání velmi dobré, ale ne dokonalé zabezpečení. Partička z Keen Security Lab, divize čínského gigantu Tencent, se rozhodla ukázat, jak to vypadá, když se někomu podaří hacknout oblíbený elektromobil Model S od Tesly.

Díky tomu, že v Tesle se vše ovládá pomocí velkého centrálního displaye a veškeré jízdní vlastnosti řídí částečně eletronický systém, lze na dálku ovládat takřka cokoliv. Od zatáčení volantem, funkce brzd, stahování okýnek nebo zrcátek, až po posunutí sedaček, zapnutí světel a blinkrů nebo odemčení dveří bez přítomnosti klíče v potřebné vzdálenosti.

apple

Přečtěte si takéTohle je zcela nová podoba hodinek Apple Watch Edition, která nahradí nejdražší zlatou verziTohle je zcela nová podoba hodinek Apple Watch Edition, která nahradí nejdražší zlatou verzi

Test proběhl v bezpečných rychlostech v softwaru uloženém na mobilním zařízení, které se na dálku pomocí bezdrátového připojení spojilo s automobilem. V nesprávných rukou by tak mohlo způsobit spoustu nepříjemností. Tesla vzala veškeré poznatky v potaz a během několika dní vydala opravný patch, který si na dálku mohou nainstalovat všichni majitelé Modelu S.

Ve vyjádření pro magazín The Verge navíc Tesla dodala, že v daném testu muselo být několik specifik, aby se takový útok vůbec dal provést – auto musí být v dosahu specifického, napadeného Wi-Fi hotspotu a musí mít otevřený webový prohlížeč, který pak přejde na adresu zadanou hackerem. I tak ale vzala Tesla rady v potaz a problém odstranila. Tým by navíc měl být oceněn odměnou za nalezení chyby v aktuálním softwaru ve výši až 10 tisíc dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym