Kam se za rok posunul projekt umělé inteligence vývojáře Marka Rosy, do kterého sám investoval 250 milionů?

Jiří SvobodaJiří Svoboda

marek_rosa_2-e1474918451832
0Zobrazit komentáře

Umělá inteligence je budoucností technologií. Ta současná není ještě ani zdaleka tak výkonná jako lidská, avšak jedním z těch, kteří by v tomto oboru mohli prorazit je společnost Good AI z České republiky.  Její zakladatel Marek Rosa do ní před více než rokem investoval v přepočtu 250 milionů korun. Na co tyto peníze používá a jak se za rok ve vývoji posunul? A co vlastně bude výsledkem jeho práce? Na tyto i jiné otázky odpovídal v rozhovoru pro DVTV.

Rosa se stal známou personou už dříve, když se studiem Keen Software House vytvořil hry Medieval Engineers a veleúspěšné Space Engineers. Právě z nich vydělané peníze investoval do svého současného projektu. Od července minulého roku, kdy Rosa představil GoodAI veřejnosti, se změnilo poměrně dost. Zatímco tehdy nebylo pořádně jasné, co bude vlastně výsledným produktem, v tuto chvíli má tým přibližně třicítky lidí teoretický základ, jasné definice, priority, cíle a také potřebný deadline.

gta_driving1-kopie

Přečtěte si takéPodívejte se, jak studenti využívají ke zdokonalení samoříditelných vozidel jednu z nejlepších herPodívejte se, jak studenti využívají ke zdokonalení samoříditelných vozidel jednu z nejlepších her

Ten činí 10 let. Do té doby chtějí on a jeho tým vytvořit unikátní a obecně využitelnou strukturu, která by měla být schopná jako první na světě myslet na úrovni lidské bytosti. Mimo to, že taková neuronová síť bude mít uplatnění v mnoha praktických oborech, v základu by měla mít podle slov Rosy svůj „mentální model světa“, protože jinak ani nejde počítat s bytostí na úrovni člověka. K tomu je potřeba schopnost porozumět sociálnímu rozměru člověka – co znamá jeho mimika, co člověk myslí určitým výrazem, co na základě toho udělá. Toto jsou (alespoň zatím) abstraktní vize, které jsou záležitostí až příštích let vývoje, avšak dílčí výsledky jsou vidět už nyní.

goodai_hd_white_background goodai_logolarge_white_background

Tento měsíc GoodAI publikovalo svůj framework i roadmap. V prvním dokumentu členové týmu popisují svoje chápání základních termínů, se kterými denně pracují, mezi nimiž je vysvětlován i pojem graduální učení. Tento princip je postaven na tom, že zkušební modely, které jsou hlavním předmětem zájmu, se učí jednotlivé činnosti jako člověk – tím že na sebe postupně nabalují veškeré znalosti, nikoliv že vždy začínají od nuly jako běžné technologie. Při stálém opakování se tak tento systém učí a postupem času nachází sám od sebe efektivnější cesty, jak konkrétní úkol dokončit.

Program, díky kterému je samotné zlepšování umělé inteligence možné, je nazván Brain Simulator. Byl používán už od začátku a slouží vývojářům pro budování nových experimentálních architektur, neboli systémů, které dokáží vykonat inteligentním způsobem menší úkoly.

Peníze teď nejsou potřeba

Rosa také řekl, že investovaných 250 milionů, které do projektu vložil z vlastní kapsy, by mělo projektu vystačit na 10 let a tak paradoxně v tuto chvíli nepotřebuje investory. Nicméně podotýká, že největší položkou z výdajů  bude v budoucnu hardware, pro tuto chvíli jsou to pak lidské zdroje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym