Google chce pomocí aplikace Waze nabízet sdílení přepravy podobné Uberu nebo Lyftu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Waze
0Zobrazit komentáře

Sociálně-navigační platforma Waze, kterou si oblíbily do dneška desítky milionů pravidelných uživatelů po celém světě, se pravděpodobně již brzy velmi výrazně změní. Google, který platformu před několika lety koupil za 996 milionů dolarů, z aplikace chce udělat ještě sociálnější systém, než jakým byl doposud – v rámci něj totiž vytvoří službu pro sdílené jízdy.

Waze Commute, jaký je název nové služby, bude založena na klasickém principu propojení více lidí, kteří se potřebují dostat v přibližně stejný čas na stejné místo. K dispozici by měla být již tento podzim po důkladném otestování izraelském provozu. Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o přímou konkurenci pro Uber či Lyft, Waze Commute bude přece jenom trochu něco jiného.

sweat

Přečtěte si takéS touto aplikací si můžete nechat platit za každý krok, který během dne nachodíteS touto aplikací si můžete nechat platit za každý krok, který během dne nachodíte

Podle jeho vývojářů by se totiž neměl ani v nejmenším tvářit jako produkt pro objednávkové jízdy po městě, ale jako platforma pro ekologičtější a účinnější dojíždění do práce či na delší cesty. Řidič by si navíc měl vydělal pouze 0,54 dolaru za ujetou míli. V omezeném měřítku už v rámci Waze funguje podobná služba s názvem Waze Carpool.

Waze

Ta už od května spojuje přibližně 25 tisíc zaměstnanců z několika velkých firem v oblasti okolo San Francisca, jako je samotný Google, Wal-Mart či Adobe. Ti tak sdílejí svá auta při každodenním dojíždění do práce. Jak naloží Google s tímto projektem po spuštění Waze Commute není jasné, nejpravděpodobněji se jeví logická varianta sloučení obou služeb.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym