Díky tomuto startupu, si můžete doma za pár korun vypěstovat vlastní potraviny bez zalévání

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Nanofarm_13
0Zobrazit komentáře

Přístup k čerstvým surovinám, jako jsou různé druhy zeleniny nebo bylinek, může být zejména pro stálé se zvyšující počet obyvatel měst problém. Místo a čas na vlastní zahrádku má prostě v betonové džungli málokdo a tak přijdou na řadu chemicky ošetřené rostlinky ze supermarketů nebo pro někoho zdlouhavé nakupování na trzích. Tento problém se ale snaží vyřešit americký startup Replantable, který spustil koncem sprna kampaň na Kickstarteru.

Jejich produktem je speciálně designovaný box, ve kterém lze za pomoci úsporných LED žárovek pěstovat vlastní suroviny. Hlavní výhodou Nanofarm, jak jeho vynálezci produkt nazvali, je především jeho skladnost – rozměry činí přibližně 45 cm na výšku a 35 na šířku – vlastní úrodu tak může sklízet skutečně každý, pohromadě mohou navíc tvořit originální dekoraci do bytu.

0823_3

Přečtěte si takéČeši získali stovky tisíc a vytvořili originální batoh, na který se je možné kdykoliv posaditČeši získali stovky tisíc a vytvořili originální batoh, na který se je možné kdykoliv posadit

Tento výrobek má několik užitečných vychytávek, jako je například tmavé přední temperované sklo, které udrží ostré světlo uvnitř a nebude vás rušit ani v noci. To však neznamená, že by Nanofarm vyžadovalo velké množství elektřiny – vývojáři říkají, že provoz jedné takové vyjde asi na dolar měsíčně. Kontrolka na zařízení vás navíc upozorní, kdy už je čas na sklizeň.

Nanofarm_23

Hlavní kouzlo je ale v takzvaných „rostlinných podložkách“ (Plant Pads) – díky nim totiž není vůbec třeba rostliny zalévat a hnojit. Jedná se o speciální několikavrstvý materiál, který umí nasávat vodu z plastového podnosu. Tyto podložky, dodávané se sazenicemi se dají nakoupit pouze na oficiálním eshopu. Jedna vyjde na 5 dolarů a jejich doprava je zdarma.

nanofarm4

Na výběr je zatím 21 různých rostlin – od tymiánu a bazalky, přes různé druhy salátů, až po ředkvičky. Hotovou surovinu pak můžete mít už za 2-8 týdnů, v závislosti na druhu plodiny. Pro někoho možná delší doba, odměnou jsou ale čerstvé domácí suroviny bez chemických úprav.

Nanofarm_4

Alex Weiss a Ruwan Subasinghe se objevili na Kickstarteru 22. srpna a doposud se jim podařilo vybrat 35 tisíc z požadovaných 50 tisíc dolarů. Pokud vše půjde podle plánu, produkt by sem mohl začít prodávat příští rok na jaře. Jedna taková nanofarma vyjde na 350 dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym