Too Good To Go: aplikace, která chce využít zbytky jídel z restaurací

Too Good To Go: aplikace, která chce využít zbytky jídel z restaurací

, /
Too Good To Go: aplikace, která chce využít zbytky jídel z restaurací

Dva londýnští podnikatelé, Chris Wilson a Jamie Crummie, představili světu revoluční aplikaci, která reaguje na situaci ohledně plýtvání netknuté jídla z restaurací. Jejich dílo Too Good To Go má tento problém řešit. Za poloviční cenu lze pro sebe nebo pro lidi v tísni koupit porci jídla, která by byla jinak vyhozena. Aplikace je zatím ve fázi růstu, ovšem tendenci dosáhnout velkých úspěchů rozhodně má.

Hlavní motivací ambiciózních mladíků nebyl profit, nýbrž pomoc světu z ekologického hlediska. Podle statistik a názorů analytiků vyhodí britské restaurace každoročně okolo 600 tisíců tun jídla. Takového jídla, které by mohlo plnohodnotně posloužit nejen lidem v nouzi. Další faktor je také ušetření značné části peněz.

„Plýtvání jídlem je jeden z nejhloupějších problémů světa. Restaurace ve Velké Británii vyhodí okolo 600 tisíců tun každý rok. Navíc se zde vyskytuje až milion lidí, kteří jsou závislí na jídle z potravinových bank. Proč existují tyto dvě obrovské sociální záležitosti, jež jsou zcela propojené, ale stále nikdo nepřišel na způsob, jak je vyřešit?“ řekl Chris Wilson, jeden ze spoluzakladatelů Too Good To Go.

Tyto specifické problémy se samozřejmě netýkají jen Velké Británie a restaurací jako takových. Například ve Spojených státech se v průměrů znehodnotí až přes 74 milionů tun veškerých potravin, což lichotivé číslo rozhodně není. Too Good To Go má celou záležitost zlepšit, v nejlepším možném případě zcela vymýtit.

Jan Režáb ze Socialbakers nastupuje jako CEO do čínské firmy s miliardovým obratem

Zdá se to jako včera, kdy Honza Řežáb, jakožto zakladatel startupu na analýzu dat ze sociálních sítí,...

Aplikace funguje na jednoduchém principu. Restaurace a další podniky (bistra, pekárny, kavárny a tak podobně) zpřístupní lidem takové jídlo, které by se za normální situace vyhodilo. Uživatel se skrze nainstalovanou aplikaci přihlásí, najde podnik, jenž něco takového nabízí, a koupí si vybranou porci až za polovinu původní ceny, kdy se cena pohybuje v průměru okolo tří liber (cca 94 korun).

Přijímání objednávek závisí na dané restauraci. Zpravidla to je mezi obědem a večeří a po zavírací době, tedy v čase, kdy už ví, že jídlo tradičním způsobem neprodají. Následně bude dotyčnému porce naservírována v ekologicky šetrném boxu z cukrové třtiny, který si spolu s jídlem převezme.

Tvůrci mysleli i na osoby v nouzi. Těm lze pomoct na základě darování minimálně jedné libry skrze rozhraní aplikace.

Není třeba zdůrazňovat, jaký dopad může mít Too Good To Go na celosvětový potravinářský průmysl. Ovšem k dosažení takových výsledků bude ještě muset vykonat spoustu práce. Aplikace je totiž zatím dostupná pouze na šesti evropských trzích (Velká Británie, Dánsko, Norsko, Německo, Francie, Švýcarsko), především však na anglickém, a to konkrétně v Brightonu, Leedsu, Manchesteru a Londýně. Dále se také potýká s podporou výhradně menších podniků, které tak výrazné plýtvání oproti velkým hráčům nevykazují. Potenciál růstu se jí však rozhodně upřít nedá a bude zajímavé sledovat, jak se bude dále vyvíjet.

Aplikace je dostupná zdarma jak na operačních systémech iOS a Android, tak i online.