Přepravní startup Uber začíná postupně nabízet jízdy s plně samoříditelnými vozy

Filip HouskaFilip Houska

0818_1x
0Zobrazit komentáře

Uber se do rostoucího trendu autonomních vozů začíná angažovat čím dál více. Výsledkem je situace, kdy předběhl i významné automobilové společnosti jako Tesla, BMW nebo Ford, který před pár dny oznámil svůj nový plán. Představuje totiž svůj nový vozový park založený na samořídících systémech, který bude k dispozici cestujícím z pittsburghského downtownu.

Sanfranciský přepravní startup chce konci tohoto měsíce mít na silnicích v okolí amerického Pittsburghu až 100 nových autonomních vozidel. A podle očekávání se jedná o automobily značky Volvo (konkrétně SUV modely XC90), se kterým již v dřívější době uzavřel 300 milionovou dohodu s cílem vytvořit plnohodnotné samořídící auto. K celé situaci se vyjádřil výkonný ředitel Uberu, Travis Kalanick. Podle něj má být tato forma dopravy finančně šetrnější a má zajistit vyšší bezpečnost.

webdownload

Přečtěte si takéS tímto šikovným nástrojem lze kompletně stáhnout zdrojový kód jakéhokoliv webuS tímto šikovným nástrojem lze kompletně stáhnout zdrojový kód jakéhokoliv webu

Cestující však nebudou mít možnost si vybrat, zda-li chtějí jet se skutečným řidičem nebo řidičem na bází této rostoucí technologie. Vše se má odehrávat náhodně. Důležitým prvkem prozatím zůstává, že i když bude vozidlo poháněno autonomním systémem, tak bude na předním sedadle stále sedět osoba, která bude na jízdu dohlížet a průběžně zaznamenávat komplexní chod.

otto2

V každém takovém voze bude navíc u zadních sedadel k dispozici tablet, jenž bude cestující během jízdy informovat o této formě přepravy. Uber si od novinky na základě samořídící technologie slibuje velké věci. To potvrzuje i akvizice startupu Otto, který vyvíjí funkční autonomní systémy pro nákladní vozidla. Tento nákup za doposud neznámou cenu by mohl Uber nasměrovat i do sféry logistiky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym