Uber získal od skupiny bank půjčku ve výši 1,15 miliardy dolarů

Michal BenatzkyMichal Benatzky

uber
0Zobrazit komentáře

Jedna ze základních pouček pro správné finanční řízení firmy praví, že cizí kapitál je pro společnost levnější, než ten vlastní. Toho si je samozřejmě vědom také nejúspěšnější startup všech dob. Uber se totiž údajně rozhodl podpořit rozšiřování svého působení ve světě rekordní „leveraged“ půjčkou ve výši 1,15 miliardy dolarů, v přepočtu tedy 28,06 miliard korun.

Ačkoliv se Uberu poměrně často dostává velmi štědrých injekcí od nejrůznějších investorů, pro tento typ obřího úvěru se alternativní taxislužba rozhodla jednak kvůli nízkým úrokovým sazbám a zároveň kvůli faktu, že při něm nedochází k dalšímu ředění podílů ve firmě, tak jako například v případě klasické investice, čímž Uber zajisté potěší své stávající investory z řad VC fondů.

spacex

Přečtěte si takéYouTuber si vytvořil vlastní zmenšeninu rakety Falcon 9 od SpaceX a na videu s ní přistálYouTuber si vytvořil vlastní zmenšeninu rakety Falcon 9 od SpaceX a na videu s ní přistál

O záměru Uberu sehnat pro svůj rozvoj až dvě miliardy dolarů přitom už v půlce června informoval ekonomický deník Wall Street Journal. Výnos z úvěru by měl pro věřitele činit 5 procent, což je o půl až jedno procento výše, než Uber původně plánoval. Skupinu institucí, které Uberu svěřily své peníze vede americká banka Morgan Stanley, vedle ní bychom však našli také Barclays PLC, Citigroup nebo Goldman Sachs Group, uvádí TechCrunch.

Uber je v počtu získaného kapitálu rekordmanem. Na začátku minulého měsíce si totiž díky saudskoarabskému fondu Public Investment Fund připsal astronomických 3,5 miliardy dolarů (84,5 miliardy korun). Jednalo se o největší investici do soukromého sektoru a  Saudové tím pádem ovládli přibližně 5 procent celé společnosti.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym