Elon Musk po 10 letech odhaluje své odvážné plány s budoucností Tesly a energie

Michal BenatzkyMichal Benatzky

musk
0Zobrazit komentáře

V minulých týdnech dráždil Elon Musk svět prostřednictvím svého twitterového účtu, kde se často chlubil svým velkolepým plánem, který Tesla zanedlouho zveřejní. Stalo se tak ve středu, kdy se na blogu Tesly objevil obsáhlý a ambiciózní plán toho, kam by se podle Elona měla Tesla v následujících 10 letech posunout.

Celé to vlastně fungovalo naprosto jednoduše. Od začátku bylo plánem vytvořit produkčně limitované vozy, které spolu se svojí exkluzitou nesly i mnohem vyšší cenu, na ty navázat s masovější výrobou středně drahých vozů, které lze průběžně a dostupně financovat. A všechny vydělané peníze využít na výrobu vozů dostupných pro běžné spotřebitele, spolu s poskytnutím solární energie. Na to navazuje plán, který by se dal shrnout do 5 základních částí.

dotcom

Přečtěte si takéKontroverzní server na sdílení dat Megaupload se vrací. A s ním i celá databáze uživatelůKontroverzní server na sdílení dat Megaupload se vrací. A s ním i celá databáze uživatelů

1. Dostupnost nových modelů

Nedávné představení cenově dostupnějšího Modelu 3 byl pro expanzi Tesly jen začátek. Vedle toho by se totiž v dalších letech mělo objevit ještě nové SUV a menší nákladní auto – pravděpodobně půjde o vůz s karoserií pick-up. Zatímco současné modely luxusního sedanu a SUV míří na poměrně úzkou cílovou skupinu zákazníků, připravované modely by spolu s kompaktní „trojkou“ měly zaujmout mnohem širší masu zákazníků.

Zvláště ve Spojených státech by pak mohl zabodovat elektrický pick-up, který by se mohl stát vážnou konkurencí pro nejprodávanější auto v USA – pick-up Ford F-150, kterých se zde ročně prodá na 700 až 800 tisíc kusů.

2. Elektrický kamion a autobus

Vedle toho však Tesla chystá útok také na profesionální řidiče. Zanedlouho bychom totiž na silnicích mohli začít potkávat i plnohodnotné elektrické kamiony, podobně jako navrhl kombinaci elektřiny a dieselového agregátu v kamionech startup Otto, a také autonomní autobusy pro městskou dopravu.

Ačkoliv Tesla tvrdí, že oba vozy se v současné době nacházejí v rané fázi vývoje, měli bychom se jich dočkat už příští rok. V Tesle věří, že tato revoluce v nákladní a osobní dopravě povede vedle redukce nákladů na přepravu také ke zvýšení bezpečnosti na silnicích.

nikolaone

 3. Tesly budou díky autonomní technologii 10x bezpečnější než dnes

Díky vývoji autonomního řízení se Tesly stanou mnohem bezpečnější, než v případě klasického řízení ovládaného člověkem, tvrdí Tesla ve svém prohlášení. Autopilot by se v muskových elektromobilech měl časem stát naprostou samozřejmostí, nepůjde už tedy o příplatkovou výbavu, jako je tomu dnes.

Standardní autopilot v každé Tesle bude navíc schopen zcela samostatné jízdy. Před finálním spuštěním do silničního provozu bude muset ovšem celý systém projít schválením u úřadů. Musk odhaduje, že požehnání od úřadů dostane Tesla až po nájezdu 10 miliard kilometrů.

4. Budoucnost je ve sdílení

Pořízení a vlastnictví auta je poměrně drahá záležitost. A to zvláště, když si uvědomíme, že jej v průběhu dne doopravdy používáme jen 5-10 procent času, přičemž po zbytek dne stojí auto zaparkované na parkovišti. Zde Tesla vidí obrovský potenciál. Díky sdílení aut by se totiž vlastnictví Tesly mohlo stát dostupné pro každého. Půjčování vašeho auta by totiž hradilo náklady na provoz a pořízení. Celý zázrak by měl fungovat prostřednictvím aplikace, ve které bude možno sdílení Tesly průběžně regulovat.

tesla

5. Solární Tesla

Díky nedávné akvizici získala Tesla kontrolu nad společností SolarCity, kterou pomáhal zakládat samotný Elon a šéfoval ji jeho bratranec Lyndon Rive. V Muskových představách je totiž Tesla budoucnosti vedle automobilky také významným dodavatelem solárních technologií.

Ty samozřejmě dokonale spolupracují s bateriemi, které Tesla vyvíjí. Kouzlo vidí Musk hlavně v jednoduchosti celého systému. K provozu jeho solárních panelů bude totiž podle něj stačit jen jedna instalace, jeden servisní kontakt a hlavně jedna chytrá aplikace.

Foto: OnInnovation / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym