Vodafone Nápad roku 2016 ovládl startup Neuron Soundware

Filip HouskaFilip Houska

0Zobrazit komentáře

V pořadí devátý ročník soutěže Vodafone Nápad roku 2016 již zná své vítěze. První místo obsadil Pavel Konečný se svým projektem Neuron Soundware. Za ním se umístil Vladislav Vacek s Locaid.me a projekt DevCharge od Vladimíra Vlacha.

Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 171 projektů, ovšem pouze tři z nich mohly být náležitě oceněny.

Pomyslným zlatým medailistou, který si se svým týmem odnese 300tisícovou odměnu, pobyt v Silicon Valley včetně účasti na světoznámé konferenci TechCrunch Disrupt a možnou investici ve výši až 10 milionů korun, se stal Pavel Konečný se startupem Neuron Soundware. Jedná se o technologii umělé inteligence, jež rozumí zvukům. Své uplatnění by mohla najít například v průmyslových zařízeních, jelikož pomocí zvukových a vibračních signálů bývají častokrát odhalovány mechanické závady. Neuron soundware by tedy mohl v důsledku správné implementace snižovat náklady na údržbu a umožňoval by také vzdálený dohled nad zařízeními.

josef-prusa

Přečtěte si takéČeský výrobce 3D tiskáren Prusa Research představil novou tiskárnu a také posilu z FoxconnuČeský výrobce 3D tiskáren Prusa Research představil novou tiskárnu a také posilu z Foxconnu

Absolutní vítězství v rámci této soutěže bylo doplněno i o první příčku v kategorii Coolpad Startup roku 2016.

Na druhém místě se umístil Vladislav Vacek s mobilní aplikací Locaid.me, která mu mimo jiné také vynesla titul Ekonom Student podnikatel. Locaid.me je chytrou kombinací mobilní aplikace a jednoduchých zařízení, jež detektují a mapují krizové situace ve veřejných a soukromých budovách. To vše v reálném časovém horizontu. Využití může tato aplikace najít například při požárech či střelbách, a to především díky upozornění a následné navigace k relevantním bodům, které by daný problém mohly řešit (například lékárnička, hasicí přístroj či východ). Jeho nápad tak nejen zvyšuje bezpečnost, ale také snižuje náklady na pojištění.

vodafonenapadroku_2

Jako poslední si na bednu stoupnul Vladimír Vlach se startupem DevCharge, jenž funguje na bázi internetového napojení nejrůznějších prodejních strojů, mezi které se mohou řadit například automaty nebo různé infostánky. DevCharge má za úkol umožňovat přijímání plateb a poskytovat jejich provozovatelům řešení pro monetizaci. Princip jako takový spočívá v propojení těchto samoobslužných prodejních míst s platebními metodami a mobilními telefony. To vše na základě specializované platformy.

K celému dění této soutěže podnikatelských záměrů se vyjádřil také samotný zakladatel Martin Kešner, který zdůraznil letošní vysokou konkurenci a vskutku zajímavé a atraktivní nápady ze stran soutěžících.

„Velmi nás také potěšilo, že chuť do vlastního podnikání zdaleka nemají jen studenti a dvacátníci,“ dodal a vyzdvihl, že nadpoloviční většina všech zúčastněných byla starší 30 let.

Na jeho slova také navázala i Andrea Hepnerová, ředitelka SAP Business Service Centre Europe.

„Vybrat vítězný ‚Nápad roku‘ mezi tolika skvělými nominacemi byla opravdu výzva a krásná práce zároveň. Projekt Pavla Konečného a jeho kolegů z Neuron Soundware zaujal nejvíce – jejich využití Big Data a software umělé inteligence je sebevědomým vykročením do éry Digitalizace,“ sdělila Hepnerová a přispěla názorem, že právě absolutní vítězství projektu Neuron Soundware bude teprve začátkem a motivací do budoucna.

Za zmínku také stojí aplikace Záchranka od Filipa Maleňáka, která umožňuje rychlým způsobem kontaktovat Zdravotnickou záchrannou službu. Kvůli znatelnému společenskému přínosu získal tento projekt speciální cenu poroty.

vodafonenapadroku_3

neuron

Diskuze (0)

Novinka

Anonym