10letý hacker objevil závažnou chybu v Instagramu. Ten mu vyplatil 10 tisíc dolarů

Michal PtáčekMichal Ptáček

instagram1
0Zobrazit komentáře

Ačkoliv populární sociální síť Instagram zaměstnává týmy špičkových programátorů z celého světa, čas od času se v aplikaci objeví závažná chyba, kterou může kdokoliv s určitým množstvím technických znalostí využít.

Tak jako se to stalo v případě 10letého Fina z Helsinek, který, jak informuje finský deník Iltalehti, na serverech Instagramu objevil bug, jenž mu umožnil smazat jakýkoliv popisek nebo komentář.

“Mohl jsem smazat úplně cokoliv, například komentáře na profilu Justina Biebera”, prozradil 10letý Fin

Jeni, jak se 10letý mladík jmenuje, však zachoval chladnou hlavu a do Facebooku, jenž Instagram vlastní, odeslal email popisující danou chybu. Facebook takřka okamžitě reagoval, chybu opravil a 10letého chlapce, který se programování a internetové bezpečnosti věnuje společně se svým stejně starým bratrem, odměnil prostřednictvím programu Bug Bounty, který umožňuje šikovným hackerům formou finančních odměn odhalovat chyby v kódu Facebooku. A to konkrétně částkou ve výši 10 tisíc dolarů, čímž se Jani stal dosud nejmladším odměněným.

google-1

Přečtěte si také23letý vývojář Googlu nechtěl utrácet za bydlení v San Franciscu. Žije proto v tomto náklaďáku23letý vývojář Googlu nechtěl utrácet za bydlení v San Franciscu. Žije proto v tomto náklaďáku

Od roku 2011, kdy je program Bug Bounty aktivní, už mimochodem Facebook hackerům, kteří mu pomohli odhalit chyby v kódu, vyplatil přes 4,3 miliony dolarů. V přepočtu tedy cca 101 milionů korun.

inst

Diskuze (0)

Novinka

Anonym