Vodafone Nápad roku pro české startupy je v plném proudu. Deadline přihlášek se blíží

Michal PtáčekMichal Ptáček

Už jen 14 dní zbývá do možnosti odeslat přihlášky do devátého ročníku soutěže Vodafone Nápad roku, která se zaměřuje na všechny schopné lidi – podnikatele či startupisty, kteří pracují na nějakém vlastním, zajímavém projektu. Za dobu existence se do této tradiční aktivity přihlásilo už přes 1 000 projektů/záměrů, jejichž autoři získali investice ve výši uctyhodných 60 milionů korun.

Letošní ročník, navíc, tak jako ten loňský, nabízí šanci získat jednorázovou investici až 10 milionů korun, okamžitou odměnu pro vítěze ve výši 300 tisíc korun + 100 tisíc ve věcných cenách, mentoring od podnikatelů nebo pobyt v mekce startupů a technologií, americkém Silicon Valley (včetně účasti na vyhlášené konferenci TechCrunch Disrupt), který získá vítěz kategorie Startup roku.

“Mladé podnikatelské projekty podle našich průzkumů nejčastěji krachují na nedostatečném či zcela chybějícím finančním plánu, špatném obchodním modelu, a také na nedostatku zkušeností a motivace. Cílem soutěže je proto zprostředkovat účastníkům zpětnou vazbu od zkušených podnikatelů a investorů, pomoci jim se zviditelnit a získat cenné obchodní kontakty,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku.

Drony Flydeo nebo vzdělávací platforma Levebee

Že toto nejsou jen prázdná slova, jak to občas v podobných případech bývá, potvrzuje i loňský vítězný projekt Flydeo, který jsme vám mimochodem představili i u nás na CzechCrunchi. Stojí za ním Jan Sejkora a Lukáš Kostka, kteří se specializují na výrobu bezpilotních dronů a dobrou zprávou je, že v poslední době se projekt začíná prosazovat právě i na hlavním, americkém trhu, s tím, že technologie samotné, si tým vyvíjí u nás v České republice.

flydeo_roadshow

Přečtěte si takéFlydeo: jak český startup vyvíjející létající drony vyrazil do San Francisca – 1. dílFlydeo: jak český startup vyvíjející létající drony vyrazil do San Francisca – 1. díl

Dalším schopným projektem, který si prošel soutěží, je u nás na CzechCrunchi rovněž představený startup Včelka.cz. Ten zlepšuje úroveň čtení a pomáhá při obtížích se čtením, včetně dyslexie. Aplikace je vytvářena odborníky z oblasti čtení a poruch učení tak, aby fungovala jako individuální trenér čtení (kombinuje odbornost s možnostmi škálování online aplikace). Včelka navíc sama diagnostikuje problémové oblasti čtení a navrhne cvičení ušitá na míru konkrétnímu dítěti, která dále adaptivně přizpůsobuje podle pokroku dítěte.

Mentoring day

Dalším aspektem akce je Mentoring day, na kterém se představí cca 30 mentorů a investorů, jež se budou snažit TOP 10 finalistům předat své zkušenosti. Připravené jsou například i speciální workshopy na Sales a prezentační dovednosti, což je, jak moc dobře víme věc, kde spoustu českých startupů tlačí bota.

J&T Ventures, Y-Soft Ventures a další

Mezi investory se pak mimo jiné objeví jména jako: J&T Ventures, Y-Soft Ventures, Kamil Vacek, Petr Kasa a řada dalších Business Angels.

Přihlášky lze vyplnit do 10. května na oficiální stránce ZDE, s tím, že ty nejlepší vybere porota skládající se z předních českých investorů, podnikatelů, manažerů a zástupců médií, v jejímž čele je Jannis Samaras z Kofoly. 20. května bude zveřejněno TOP 30 semifinalistů a samotné, záverečné finále pro 10 nejlepších se uskuteční 8. června.

Harmonogram soutěže

  • 10. května Uzávěrka přihlášek projektů
  • 23. května Elevator pitch TOP 30
  • 02. června Mentoring Day
  • 07. června Elevator pitch TOP 10
  • 08. června Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže

 

Vítězný Flydeo - Jan Sejkora, Jakub Sejkora a Lukáš Kostka, Flydeo

Vyhlášení 8. ročníku Vodafone Nápad roku 2015

Z_Cena pro vítěze