Raketa Falcon 9 poprvé úspěšně přistála na mořské plošině! (video)

Michal BenatzkyMichal Benatzky

j
0Zobrazit komentáře

Je to téměř přesně měsíc co raketa Falcon 9 společnosti SpaceX úspěšně do vesmíru vynesla satelit. Tehdy se firma miliardářského génia Elona Muska také následně pokusila s raketou přistát. V této fázi však mise selhala, raketa totiž do mořské plošiny narazila příliš tvrdě a tím pádem se zcela zničila.

Jenže včera ve 22:40 našeho času se uskutečnil už pátý pokus o tento náročný manévr, který byl poprvé úspěšný. Falcon se totiž z vesmíru dokázal bezpečně vrátit zpět na Zem a nedaleko floridských břehů přistát na dálkově ovládané lodi. Primárním cílem mise je dopravit náklad na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde by měl odpojený modul dorazit v neděli.

butterfield

Přečtěte si takéChatovací platforma Slack získala dalších 200 milionů při valuaci 3,8 miliard dolarůChatovací platforma Slack získala dalších 200 milionů při valuaci 3,8 miliard dolarů

Zpátky na Zem se totiž vrátila pouze první část rakety, které návrat na zemský povrch trval jen osm a půl minuty. Právě recyklovatelný první stupeň rakety je však hlavním klíčem Elona Muska k co největšímu zlevnění letů do vesmíru. Vzhledem k tomu, že jedna raketa Falcon 9 vyjde na zhruba 60 milionů dolarů (cca 1,42 miliardy korun), představuje úspěch mise obrovskou úsporu nákladů také pro samotnou firmu SpaceX.

Té se její raketa vrátila v pořádku teprve podruhé. První úspěšný návrat se totiž konal v prosinci 2015, tehdy však Falcon dosedl na plošinu na pevné zemi. Úspěšný pokus o návrat na automatickou mořskou plošinu se tak odehrál až včera.

Na záznam celé mise se můžete podívat zde:

space-x1

Diskuze (0)

Novinka

Anonym