Startup zaměřený na rozšířenou realitu získává investici přesahující v přepočtu 1 miliardu korun

Michal BenatzkyMichal Benatzky

visual-search-screenshot
0Zobrazit komentáře

Blippar je startup zaměřený na výzkum virtuální a rozšířené reality, o kterém se v poslední době mluví čím dál tím více. Nyní si tento ambiciozní projekt na své konto může připsat dalších 45 milionů dolarů (1,12 miliardy korun), které získal v rámci nové investice a které mu pomohou nadále rozvíjet svůj poměrně unikátní koncept. Finanční prostředky poskytl malajský fond Khazanah Nasional Berhad. Jeho celková valuace tak nyní přesahuje jednu miliardu dolarů.

Investice má jít zejména na výzkum a zdokonalování této rozmáhající se technologie. Dobrému jménu ve svém oboru se však Blippar těší už nyní. V minulosti už totiž spolupracoval například s pivovarem Guiness nebo firmou KitKat. Pomáhal také propagovat několik hollywoodských filmů, informuje Venture Beat.

Mighty-Device-and-Home-Screen-3-780×468

Přečtěte si takéMighty: miniaturní Spotify přehrávač, ke kterému nepotřebujete smartphoneMighty: miniaturní Spotify přehrávač, ke kterému nepotřebujete smartphone

Spolupráce probíhá například tak, že pokud svůj smartphone s nainstalovanou aplikací Blippar namíříte na obal podporovaného produktu, objeví se na obrazovce telefonu další informace nebo multimediální obsah. Blippar se tak zatím dokáže obejít bez brýlí podporujících virtuální nebo rozšířenou realitu, které v současné době vyvíjí téměř všichni lídři technologického světa.

Úspěšný startup, který byl založen v roce 2011 v Londýně, o sobě tvrdí, že v současné době zaměstnává tým 60 inženýrů pracujících na rozvoji pokročilé umělé inteligence. Celosvětově pak ve 14 pobočkách Blippar údajně zaměstnává více než 300 lidí. Loňský prosinec také společnost uvedla, že se vedle výzkumu rozšířené reality začla věnovat také virtuální realitě.

Foto: Blippar

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym