Raketa SpaceX vynesla úspěšně na oběžnou dráhu satelit. Přistání však selhalo

Michal BenatzkyMichal Benatzky

spacex
0Zobrazit komentáře

Během sobotní noci středoevropského času si vesmírný startup vizionáře Elona Muska: SpaceX připsal na své konto další úspěch. Byť tentokrát jen poloviční. Raketa Falcon 9 totiž úspěšně vynesla na oběžnou dráhu satelit společnosti SES.

Druhá část úkolu, tedy opětovné přistání rakety na Zemi, které však i sám Elon považoval jen za bonus, se už bohužel nezdařila.

cobalt-50-01

Přečtěte si takéTato letadla za pár set tisíc dolarů se stávají žhavým zbožím mezi internetovými milionářiTato letadla za pár set tisíc dolarů se stávají žhavým zbožím mezi internetovými milionáři

Falcon 9 vystartoval z floridského Mysu Canaveral v 6:35 tamního času. Poté vystoupal do výšky 40 tisíc kilometrů, kde úspěšně vypustil satelit. I když zde hlavní část mise skončila, pokusil se SpaceX ještě dostat raketu zpátky za zemský povrch, uvádí Tech Insider.

Raketa však na 70 metrovou mořskou plošinu narazila příliš tvrdě a havarovala tak, že už není znovu použitelná. Za nedlouho po nehodě však Musk prostřednictvím svého twitterového účtu světu sdělil, že s úspěšným přistáním ani nepočítal. Další pokus má ale podle něj už slušnou šanci na úspěch.

spacex

Jen pro zajímavost, cena jedné rakety Falcon 9 se pohybuje kolem 60 milionů dolarů, v přepočtu tedy asi 1,5 miliardy korun. Jednou už se však firmě SpaceX podařilo dostat Falcon 9 úspěšně zpět na zemský povrch. Tehdy ale raketa dosedla na pevnou půdu a ne na autonomní mořskou plošinu jako nyní. Pokud se tak týmu kolem Muska povede přistát s každou raketou Falcon 9, budou se úspory za lety do vesmíru pohybovat v řádech miliard dolarů.

Elon nedávno veřejnosti dokonce také ukázal záběry z jednoho z předchozích neúspěšných přistání, na kterých je náraz rakety do mořské plošiny a následný výbuch zachycen:

https://vine.co/v/OjqeYWWpVWK/embed

Foto: SpaceX

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym