Google se možná chystá odepsat další firmu, kterou před několika lety koupil za 76 miliard

nest2
0Zobrazit komentáře

Google, přesněji jeho mateřská firma Alphabet, pod kterou od minulého roku patří, je známý tím, že kupuje v rámci svých plánů mnoho firem a startupů, které se snaží přetransformovat na další dojné krávy, které by rozšířily jeho již tak značné impérium. Ale zároveň je často kritizován za to, že pokud se něčemu nedaří zcela podle představ, dá od toho ruce pryč, než aby to napravoval.

To byl v nedávné době příklad společnosti Boston Dynamics vyvíjející pokročilé humanoidy, kterou si Google pořídil v roce 2013 a nyní ji chce znovu odprodat, pravděpodobně Toyotě nebo Amazonu. Nad to se aktuálně v zákulisí spekuluje o problémech startupu Nest, který od roku 2010 vyrábí chytré termostaty a detektory kouře propojené s mobilními zařízeními v domácnosti.

wework

Přečtěte si takéPopulární síť coworkingů WeWork získává další stovky milionů a valuaci 16 miliard dolarůPopulární síť coworkingů WeWork získává další stovky milionů a valuaci 16 miliard dolarů

Google ho v roce 2014 koupil za úctyhodné 3,2 miliardy dolarů (přes 76 miliard korun) a dal mu jasný cíl – do 3 let si musí Nest sám za sebe být schopný vydělat alespoň 300 milionů dolarů ročně. Na to ho Google podpoří přibližně půl miliardou dolarů ročně na další investice a rozvoj. Na druhou stranu si vedení nemůže díky určenému vestingu akcií vybrat své peníze až do posledního kvartálu tohoto roku.

nest

Nest v minulém roce vygeneroval 340 milionů dolarů. To by samo o sobě cíl splnilo, jenže podstatnou část z této částky pomohl vydělat další startup Dropcam, který si kdysi Nest za 555 milionů dolarů pořídil. Pokud se tedy nestane nějaký zázrak, Nest ke konci roku přijde o rozpočet, který z Googlu, respektive Alphabetu dostává a bude muset začít s propouštěním zaměstnanců a výrazným škrtáním v rozpočtu, informuje Recode.

Je tak možné, že se ho Alphabet, jak už je zvykem, pokusí prodat třetí straně. Pokud se to nepodaří, může to být konec dalšího, nadějného startupu nebo jeho výrazná transformace.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym