Autonomní automobil Googlu se díky nehodě s autobusem dočká nového a podstatného vylepšení

Michal BenatzkyMichal Benatzky

google
0Zobrazit komentáře

Google testuje své autonomní vozítko už od roku 2012, přičemž se celé čtyři roky mohl chlubit tím, že jeho populární projekt zatím v běžném provozu nezpůsobil jedinou nehodu. Nyní však z Googlu unikla zpráva, podle které se testované exempláře naučily novou a hodnotnou lekci – autobus se objíždí obtížněji.

Lexus RX450h, vybavený technologií pro jízdu bez zásahu řidiče se totiž minulý měsíc srazil s městským autobusem. K incidentu došlo 14. února v kalifornském  Mountain View. Google však o nehodě informoval až nyní. Auta bez řidiče s logem Googlu se stala účastníky nehod už v minulosti, zatím však vždy šlo o chybu zaviněnou lidským faktorem.

cdn77-new-website

Přečtěte si také8 triků, bez kterých by CDN77 nefungovalo8 triků, bez kterých by CDN77 nefungovalo

K samotné nehodě došlo tak, že automobil zastavil u krajnice, aby odbočil. V cestě však detekoval pytle s pískem, které tvořily ochranou před vjezdem do kanalizační stoky. Chytré auto se tak rozhodlo zařadit se zpátky do pruhu, zde ale zasáhlo autobus, o němž software nepředpokládal, že je podstatně delší, než běžné osobní auto, informuje Tech Insider.

K ničemu vážnému však nedošlo, ačkoliv se Lexus bočně srazil s autobusem, nehoda se odehrála v rychlosti pouze třech kilometrů za hodinu. I tak se však jedná o událost, která je pro Google velmi podstatná. Technologický gigant totiž začal ihned pracovat na vylepšení softwaru, které by mělo podobnému pochybení v budoucnu zabránit.

Konkrétně se má jednat o vylepšení, které by mělo autonomní auta naučit k větší obezřetnosti v blízkosti autobusů a podobných dopravních prostředků, které jsou mnohem rozměrnější, než osobní auta.

Foto: Google

screen shot 2016-01-13 at 3.55.25 pm

Diskuze (0)

Novinka

Anonym