Vaio chce díky spojení s Toshibou a Fujitsu vytvořit nového lídra trhu osobních počítačů

Michal BenatzkyMichal Benatzky

0Zobrazit komentáře

Divize japonského elektronického gigantu Sony zaměřená zejména na výrobu notebooků – Vaio se chystá k obří fúzi. Ve snaze vytvořit co nejsilnějšího hráče na poli osobních počítačů totiž vyjednává o spojení s počítačovými divizemi společností Toshiba a Fujitsu.

Zatím vše naznačuje tomu, že dohoda bude kompletní během března, přičemž prim by v nově vzniklém holdingu mělo hrát právě Vaio, informuje Bloomberg. Hlavní myšlenkou zamýšlené akvizice by tak mělo být sdílení zdrojů, redukce nákladů a propojování výzkumů. Nevýhodou pro konečného spotřebitele by ale pravděpodobně byla značná ztráta odlišnosti produktů jednotlivých značek.

mergim

Přečtěte si takéRockaway investuje 2 miliony dolarů do tohoto startupu ze smíchovského StartupYarduRockaway investuje 2 miliony dolarů do tohoto startupu ze smíchovského StartupYardu

Hidemi Moue, CEO společnosti Japan Industrial Partners, která ovládá Vaio fúzi vysvětluje slovy:

„Trh osobních počítačů klesá, což znamená, že vznikají snahy pracovat společně na věcech jako je výzkum, produkce nebo marketing. A to můžeme nyní provést s minimálním kanibalismem.“

O nutnosti podobných kroků vypovídá například fakt, že jen za poslední rok se trh s osobními počítači zmenšil o 10 %. Pro každého jednotlivého výrobce bude tak čím dál těžší bojovat v tomto vysoce konkurenčním prostředí na vlastní pěst.

Foto: janitors/Flickr

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym