DMC chystá do znovuobnovené výroby legendární DeLorean z Návratu do budoucnosti

delorean
0Zobrazit komentáře

Není moc lidí, kteří si při spojení slov „Návrat do budoucnosti“ nepředstaví minimálně jednu scénu z dnes už kultovní série filmů o bláznivém profesorovi, který dokázal sestrojit pomocí speciálního zařízení, napojeného na automobil, stroj času a způsobil tím spoustu problémů. Film zaznamenal ve své době tolik nadšení, že šla poptávka po reálných modelech DeLoreanu z nerezové oceli od automobilky DMC prudce nahoru.

Po takřka 30 letech DeLorean zažívá novodobý boom a originální výrobce si je toho vědom. Na svém webu tak nabízí mimo nová vozidla i kompletní díly a příslušenství, díky kterému si lze DeLorean nejen opravit, ale i kompletně složit. Cena použitého kusu se dnes pohybuje na hranici mezi 15 až 65 tisíci dolary za nepojízdný, až zcela nepoškozený stav.

STORM electric motorcycle

Přečtěte si takéStudenti vytvořili elektromotorku, která má stejný dojezd jako Tesla Model SStudenti vytvořili elektromotorku, která má stejný dojezd jako Tesla Model S

Vůbec většina kusů tohoto ne úplně běžného auta vzrostla během let na ceně a vypadá to, že bude trend pokračovat. DMC začalo DeLorean vyrábět v roce 1981 a dokázalo jich vyrobit více než 8500 kusů, z kterých přibližně 2/3 zůstávají stále v různém stavu mezi zákazníky. Společnost v roce 1982 vyhlásila bankrot a pokračovala se zbytkovou produkcí až do nadcházejícího roku, kdy skončila.

Svoje fungování a výrobu DeLoreanů ale v roce 2008 obnovila a tato na svou dobu neuvěřitelně rychlá auta (209 km/h) vyrábí přibližně v 20 limitovaných kusech ročně dodnes, převážně z použitých dílů. Momentální produkce ale cílí na příští rok, ve kterém se chystá ve větším počtu vyrobit a začít prodávat zcela nové kusy s pevnějšími materiály a možná i novou motorizací.

Ne všichni ale čekají na novinky

Několik amerických společností, jako třeba Bob’s Prop Shop, si dokonce vybudovalo pověst a vcelku solidní business na tom, že na nové i použité kusy dokáže za zhruba 50 tisíc dolarů, tedy přes 1,24 milionů korun namontovat speciální kus zařízení, který dokáže repliku z filmu dovést k dokonalosti – sestrojí z ní totiž takřka věrnou kopii filmového stroje času.

bobspropshop

Většina klientů, kteří zůstávají v tajnosti, si DeLorean objednává jako lákadlo pro svůj business nebo do sbírky, kde jakožto rarita roste postupem času na ceně. Podle spekulací se měl dokonce objevit zcela elektrický DeLorean s dojezdem až 110 kilometrů a výkonem přes 150 koní – z plánu ale nakonec sešlo.

delorean2

Foto: DMC / Bob’s Prop Shop

Diskuze (0)

Novinka

Anonym