Wikipedia oslavuje 15 let existence a chce od uživatelů vybrat přes 100 milionů dolarů

wiki15
0Zobrazit komentáře

Asi nejrozšířenejší internetová encyklopedie Wikipedia slaví své 15leté výročí, při kterém odhalila několik zajímavých zákulisních informací a zároveň spustila nový fond, který by měl na její provoz v průběhu příštích 10 let vybrat minimálně 100 milionů dolarů, tedy zhruba 2,48 miliard korun.

Wikipedia funguje od svého založení jako nezisková organizace a peníze pravidelně vybírá v každoročním kole financování od svých uživatelů, kteří mohou přispět libovolnou částkou. Celých 100 milionů dolarů se ale chystá vybrat do nového fondu The Wikimedia Endowment, do kterého se lze zapojit celoročně.

mogensen

Přečtěte si takéTenhle CEO prodal firmu a založil leteckou společnost létající do USA už za pár tisíc korunTenhle CEO prodal firmu a založil leteckou společnost létající do USA už za pár tisíc korun

Na jeden z největších serverů na světě se podařilo za celou dobu existence nahrát již přes 36 milionů unikátních článků, které pomáhá editovat na 80 tisíc dobrovolníků s více než 15 tisíci úpravami každou hodinu. Během jedné hodiny se zároveň objeví přibližně 7000 nových článků. Wikipedia si zároveň zakládá na transparentnosti a na webu ukazuje veškerá data o svých finančních tocích.

wikipedia

Z nich lze například vyčíst, že v průběhu července 2014 a konce června 2015 měla Wikipedia k dispozici přes 35 milionů dolarů v hotovosti s celkovými finančními prostředky přesahujícími 82,7 milionů dolarů při ročních nákladech 52,5 milionů, z nichž jde většina na platy zhruba 300 aktuálních zaměstnanců. Bez finanční podpory svých uživatelů a mnoha korporátních dárců by tak nemohla tahle encyklopedie vůbec existovat.

Finance ale zdaleka nejsou tím jediným problémem

Její CEO, Jimmy Wales v rozhovoru pro The Guardian prozradil, že je pro ně stále největším problémem neuvěřitelné množství ne úplně přesných článků, především na náboženská témata a zároveň desítky tisíc trollů, kteří editaci na ten správný obsah značně ztěžují. V rámci investice by se navíc chtěli více zaměřit i na pokrytí obsahu v zemích třetího světa.

Největší výzvou je ale přilákání mladších generací na jejich platformu, která nabízí většinou velmi podrobné, dlouhé texty, které v době rychlých informací nechce majorita uživatelů číst. Jednou z možností by mohlo být například větší zapojení videí a multimédií, které zvládnou obsah shrnout do několika minut a zároveň dokážou rychleji zaujmout.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym