Konkurence SpaceX od zakladatele Amazonu opětovně přistála s použitou raketou

Michal BenatzkyMichal Benatzky

blue-origin

New Shepard

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv drtivou většinu pozornosti v raketovém průmyslu v poslední době sbírá společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, jsou zde i další hráči, kteří se v tomto odvětví snažit inovovat a přicházet s revolučními nápady. Jedním z nich je i zakladatel portálu Amazon Jeff Bezos, který podobně jako Elon Musk patří bezpochyby mezi nejvlivnější lidi v Silicon Valley, kteří mají ambice posouvat lidstvo kupředu a který se před nějakou dobou rozhodl vybudovat konkurenci právě pro zmíněné SpaceX s názvem Blue Origin.

elon

Přečtěte si takéElon Musk potvrdil, že raketa SpaceX, která úspěšně přistála na zemi, může znovu letět do vesmíru!Elon Musk potvrdil, že raketa SpaceX, která úspěšně přistála na zemi, může znovu letět do vesmíru!

Této společnosti se nyní podařilo s už jednou použitou raketou New Shepard (poprvé byla použita v listopadu 2015) opětovně odstartovat, vyletět do výšky zhruba 101 km a následně bezproblémově přistát na přistávací ploše na Floridě. Navíc, před opětovným startem došlo na raketě pouze k několika úpravám jako implementaci nového softwaru a nových zapalovačů.

Jeff Bezos tak nyní i přes to, že New Shepard narozdíl například od konkurenční rakety Falcon 9 od SpaceX není schopen se dostat na oběžnou dráhu a nenese žádný náklad, dosáhl výjimečného kousku, který by v brzké budoucnosti mohl díky opětovnému použití raket snížit náklady v tomto průmyslu o miliardy dolarů.

Podívejte se na video, které celý průběh zachycuje…

foto: Blue Origin

Diskuze (0)

Novinka

Anonym