Volvo vymyslelo zázračnou reflexní barvu, která by měla zamezit srážkám s chodci a koly

lifepaint-volvo
0Zobrazit komentáře

Severská automobilka Volvo je všeobecně známá tím, že se snaží, nebo minimálně jako jedna z prvních snažila, uzpůsobit svoje vozy tak, aby byly nejen funkční, ale především bezpečné. Nejvíce času tak každá novinka stráví při nespočtu bezpečnostních měření. Mezi nejvíce vychytané systémy patří mimo jiné i senzor chodců přecházejících ulici, kdy je auto schopno včas zareagovat a samo zastavit, pokud vidí, že se k tomu nemá přímo řidič.

S chodci a jezdci na kole souvisí také letošní novinka v podobě speciální, ve dne neviditelné, reflexní barvy, která se díky své konzistenci dokáže dočasně zapustit do textilních materiálů a tím vytvořit reflexní vrstvu, kterou lze vidět pouze nasvícením světlometů. To eliminuje problém toho, že málokdo chce na sobě nosit nepraktické reflexní prvky a oblečení, které by ho zvýrazňovalo.

chronos1

Přečtěte si takéTahle vychytávka udělá z vašich běžných hodinek za pár korun chytré zařízeníTahle vychytávka udělá z vašich běžných hodinek za pár korun chytré zařízení

Sprej s názvem LifePaint je navíc možno kdykoliv z oblečení zase smýt, takže nejde o trvalý nános barvy. Podle všeho lze sprej využít i na jiných materiálech, jako třeba na plastových helmách nebo kůži, ale už s menší účinností. Volvo si od tohoto projektu slibuje rapidní snížení nehod, způsobených špatnou viditelností chodců a kol, již v roce 2020.

Barvu si zatím nelze koupit u nás. Testovací kusy jdou do prodeje u několika autorizovaných prodejců ve Velké Británii – pokud se ale osvědčí, Volvo je bude prodávat mezinárodně a to pravděpodobně již v první polovině příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym