Gogoro: Tesla mezi skútry s dojezdem až 160 km

Michal PtáčekMichal Ptáček

skutr
0Zobrazit komentáře

Dá se říct, že neuplyne týden, abychom se nedočkali nějaké zajímavé novinky ze světa elektromobilů, které se podle mnohých odborníků stanou takřka jasnou budoucností nejen městské dopravy. Většinu z těchto novinek má na svědomí americký výrobce elektrovozů Tesla, ovšem probouzet se začínají samozřejmě i ostatní hráči, kteří na tomto trhu větří velkou šanci. A nemusí jít nutně jen o auta.

Gogoro

Zajímavým trhem z pohledu „elektrických pohonů“ jsou samozřejmě i elektromotorky, a to zejména na asijských trzích, kde jsou motocykly obecně velmi častým a oblíbeným způsobem dopravy. Jeden z projektů, který by zde mohl prorazit je thajwanská společnost Gogoro, vyrábějící stejnojmenné elektrické skútry, které jsou poháněné lithium-iontovou baterií, jež je schopná pasažéra přepravit až do vzdálenosti 160 km při maximální rychlosti 85 km/h (při aktivaci sport módu až 95 km/h). Zrychlení z 0 na 50 km/h pak skútr zvládne za velmi slušné 4.2 vteřiny.

porsche

Přečtěte si takéTakhle vypadá interiér nového elektromobilu od Porsche, který chce konkurovat Tesle (video)Takhle vypadá interiér nového elektromobilu od Porsche, který chce konkurovat Tesle (video)

Chytře promyšlený způsob nabíjení a propojení

Obrovskou výhodou jsou v tomto případě tzv. Gogoro dobíjecí stanice, které vlastníkům skútru umožňují v případě potřeby vybitou baterie jednoduše prohodit u stojanu za nabitou a dále pokračovat v cestě (podle tvůrců toto lze zvládnout i za 6 vteřin).

To vše za neustálého připojení ke cloudovému systému, který zvládá na dálku elektrický skůtr diagnostikovat, updatovat a například také vylepšovat jeho jízdní vlastnosti (například točivý moment) na základě stylu jízdy konkrétního člověka.

Co se ceny týče, ta je v případě standardní verze stanovena na zhruba 4 tisíce amerických dolarů.

skutr-5

skutr-6

skutr

skutr-2

skutr-3

skutr-4

Diskuze (0)

Novinka

Anonym