V České republice vznikne do 5 let 1 300 dobíjecích míst pro elektromobily

Michal PtáčekMichal Ptáček

tesla
0Zobrazit komentáře

I na českých silnicích se stále častěji můžeme setkat s vozy, které jsou poháněny elektřinou. Bohužel současná infrastruktura v naší zemi vlastnictví elektromobilů, které jsou podle mnohých budoucností dopravy zatím příliš nenahrává, což je přesně věc, kterou by česká vláda ráda v dalších letech změnila.

V důsledku toho vzniká jak informuje deník E15, takzvaný národní plán čisté mobility, který bude za pomoci evropských fondů sloužit především k výstavbě potřebné infrastruktury a následné podpoře alternativních pohonů (například v podobě nižší silniční daně, levnějších dalničních známek a podobně).

cleanup2

Přečtěte si také21letý mladík získal miliony pro svůj projekt, který chce vyčistit oceán od odpadků21letý mladík získal miliony pro svůj projekt, který chce vyčistit oceán od odpadků

„Nedostatečně hustá síť je totiž, společně s vysokou pořizovací cenou aut, jednou z největších překážek v rozvoji alternativních paliv,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold

1 300 dobíjejích míst do 5 let

Díky tomuto kroku, respektive dotačnímu programu v hodnotě 1,2 miliardy korun, by tak do roku 2020 mělo v České republice vzniknout až 1 300 dobíjecích stanic, které budou moct využívat právě majitelé elektromobilů. Podle E15 pak také dále vzniknou dvě stovky čerpacích stanic na stlačený zemní plyn CNG a pět stanic na kapalný zemní plyn LNG, s tím že do deseti let je doplní také až pět vodíkových stanic.

Pokud nápad schválí Evropská komise, mohl by plán začít fungovat už za rok.

foto: d_vdm/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym