Přečtěte si tato úžasná fakta o gigatovárně Tesly za 125 miliard korun

Michal BenatzkyMichal Benatzky

0Zobrazit komentáře

Není žádným tajemstvím, že Elon Musk má s Teslou obrovské plány. Jedním z nich je masové rozšíření elektromobilů, které by se tak měly stát zcela běžným a dostupným způsobem dopravy. Aby tohoto sebevědomého cíle Tesla dosáhla, pustila se před časem do stavby obří továrny na baterie, kterou jsme vám minule představili na fascinujícím videu, pořízeném z létajícího dronu. Server TechInsider nyní každopádně přinesl o tomto působivém projektu souhrn všech známých faktů, které opravdu stojí za to.

Gigatovárna se staví v Nevadě a kompletně by měla být dokončena v roce 2020, už dnes ale zabírá plochu 126 akrů. Vzhledem k tomu, že stojí na pozemku velkém jako tři Central Parky je ale jasné, že toto ještě ani zdaleka není finální rozloha. Hlavní hala by totiž měla po dokončení zabírat plochu 312 akrů, tato továrna na baterie se tak stane druhou největší budovou světa, kterou překoná pouze závod Boeingu ve Washingtonu.

Screen Shot 2015-10-12 at 00.48.15

Přečtěte si takéTesla již za pár dní vydá nejzásadnější update ve své historii. Co bude nakonec součástí?Tesla již za pár dní vydá nejzásadnější update ve své historii. Co bude nakonec součástí?

Celá gigatovárna bude napájena výhradně jen obnovitelnou energií, kterou budou z největší části dodávat solární panely pokrývající téměř celou střechu. Míra recyklace ve výrobním procesu také nebude mít obdoby. Toto všechno by mělo cenu baterií snížit až o 30% a zajistit tak, aby se nový a cenově dostupný automobil Tesly – Model 3 dostal s cenovkou na úroveň 35 000 dolarů. Model 3 tak sehraje podstatnou úlohu v záměru Tesly zvýšit odbyt elektromobilů za pět let hned desetinásobně ze současných 50 000 aut ročně.

Cena továrny, ve které by mělo najít práci až 6 000 lidí, je pak odhadována na 5 miliard dolarů, tedy asi 125 miliard korun. Do provozu by měla být gigatovárna uvedena v roce 2017, plného výkonu pak dosáhne o 3 roky později a pokud půjde všechno podle plánu, vyrobí se zde více baterií, než všude jinde na světě.

tesla-2

tesla-3

tesla
Tesla Model S

Diskuze (0)

Novinka

Anonym