Do tohoto unikátního startupu, který umí vypěstovat diamanty, investoval i Leonardo DiCaprio

Michal BenatzkyMichal Benatzky

caprio
0Zobrazit komentáře

Ze školy si všichni jistě pamatujeme, že podle tradiční teorie diamanty vznikají za vysokých teplot a tlaků v horním zemském plášti až 200 km pod zemí, v průběhu sopečných erupcí. Standardní syntetické diamanty zase vznikají laboratorními úpravami této látky, kterou najdeme i v obyčejné tužce. Startup se sídlem v kalifornském městě Santa Clara je ale založen na opravdu unikátním nápadu, který může v průmyslu s diamanty udělat pořádný průvan.

Diamond Foundry totiž tvrdí, že dokáže v laboratorních podmínkách „vypěstovat“ diamant, který bude mít stejné vlastností jakých dosahuje diamant vytěžený ze země. Což samozřejmě ušetří enormní náklady na těžbu těchto drahých kamenů.

Tento ambiciózní nápad si dokonce získal velmi zajímavého investora, své peníze totiž do Diamont Foundry svěřil i slavný herec Leonardo DiCaprio, podnikatelé Mark a Alison Pincus nebo provozní ředitel Facebooku, Owen Van Natta. Společnost navíc tvrdí, že už nyní dokáže během dvou týdnů vyrobit stovky až devítikarátových diamantů.

sf-h

Přečtěte si takéBlíží se exkluzivní setkání online firem a startupů podnikajících mimo ČRBlíží se exkluzivní setkání online firem a startupů podnikajících mimo ČR

Jistě, že syntetický diamant není na trhu žádná novinka, Diamont Foundry ale tvrdí, že právě jejích výrobek je jiný. Podle webových stránek výrobce totiž tvoří základ těchto umělých diamantů krystalky těch opravdových. K těm se pomocí rozžhavené plazmy začnou přitvářet nové struktury, s tím, že tento proces probíhá při teplotě 8000 stupňů Celsia. Ve skutečnosti tak spíše než o umělý diamant, jde o urychlený růst pravého diamantu.

diamond-2

foto: reprofoto Youtube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym