Flydeo: jak český startup vyvíjející létající drony vyrazil do San Francisca – 2. díl

Jakub SejkoraJakub Sejkora

Processed with VSCOcam with a10 preset

0Zobrazit komentáře

Konference TC Disrupt pořádaná americkým magazínem TechCrunch se po roce opět hlásí o slovo. A ani tento rok to nebude bez účasti českých firem a startupů. Kromě (Techcrunchem již ostřílených) STRV budou mít návštěvníci TC Disrupt v Startup Alley příležitost setkat se například s českými Mailytics, Corinth, Farm Civilization, Oscar Tech, PPC Bee, Synergykit, zástupci Czechinvestu, nebo také s jediným českým zástupcem vystavujícím v Hardware Alley – ryze českou společností Flydeo, která se zabývá vývojem a stavbou dronů pro profesionální použití. A právě díky Jakubovi Sejkorovi z Flydeo vám budeme servírovat novinky, informace a fotografie přímo z místa dění. První díl najdete ZDE.

První den konference Techcrunch Disrupt 2015 je za námi! Odehrálo se toho mnoho, ale asi největší pozornost si pro sebe utrhl Snoop Dogg s jeho vlastním projektem Merry Jane – portálem, kde najdete „vše co o marihuaně potřebujete vědět“.

flydeo_roadshow

Přečtěte si takéFlydeo: jak český startup vyvíjející létající drony vyrazil do San Francisca – 1. dílFlydeo: jak český startup vyvíjející létající drony vyrazil do San Francisca – 1. díl

Pro nás, jako nováčky na TC Disrupt byl první den plný příjemných překvapení – od k prasknutí plného hlavního sálu, přes jeho zajímavý program a hosty po stovky startupů snažících se vysvětlit, v čem jsou právě oni jedineční. Sice se s Flydeo účastníme až ve středu spolu se všemi dalšími hardware projekty v Harware Alley, ale i tak se nám podařilo navázat pár zásadních kontaktů se startupy ze software sféry.

Ale od začátku – ráno jsme se probudili do prosluněného Mountain View (po pár dnech strávených v okolí LA, kde teploměr našeho půjčeného auta stále balancoval na hranici 40°C jsme tak trochu doufali, že o pár set kilometrů severněji bude počasí alespoň trochu přívětivější, ale nestalo se – koneckonců jako správným Čechům nám přeci nemůže být nikdy nic dobré – ani zima doma, ani vedro v Kalifornii :) ) a jelikož nás cokoliv, co je poháněno elektromotory nenechá chladnými, nemohli jsme si odepřít rychlou obhlídku sídla Tesla Motors s následnou prohlídkou jejich vozů, které se v tu chvíli staly horkými adepty na naše nové firemní vozy. Počkáme si ale ještě na Model X, kam naskládáme více dronů :)

Processed with VSCOcam with 4 preset

Po krátké zastávce jsme pokračovali do San Francisca, kde se v prostorech Pier 70 (stará, rezavá přístavní hala) odehrává jedna z nejzásadnějších události startupové scény na světě – konference Techcrunch Disrupt. Hned příjezd na místo se postaral o náš první šok – zaparkovat se dá bez problémů, téměř kdekoliv poblíž místa konání. Po krátké registraci, během které se na vás všichni, které potkáte usmívají od ucha k uchu, vstupujeme do prostoru, kde si člověk připadá jako mravenec v obrovském mraveništi. Před námi se tyčilo nesčetně rollupů a stolečků s Macbooky, iPady nebo iPhony demonstrujícími „tu“ nejlepší appku/hru, kterou svět potřebuje.

Startupů se tu ukazuje skutečně nespočet, každý se snaží zaujmout svým způsobem a na téměř každém je vidět, že pro to, co dělají jsou skutečně zapálení. I když najdou se i výjimky, které na první pohled poznáte – místo kontaktu s okolím se raději věnují pojídání sendvičů, pití coly a neustálému sledování všech možných i nemožných sociálních sítí. O těchto případech si lze myslet jen jediné – buď už jsou „za vodou“, nebo spíš to, že tam nikdy nebudou. Ale kdo chce kam…

Vtipné je, že když procházíte uličkami plnými startupů – všichni vystavující se nejdříve dívají na vaši visačku, která o vás prozradí, zda-li jste pouze jeden z dalších startupistů potulujících se kolem, v lepším případě redaktor a pro většinu vystavujících je nejvíce potěšující návštěva investora.

Processed with VSCOcam with 5 preset

Co se týče programu – zajímavá pro nás byla founder story od Helen Greiner, která zahlásila, že společnost CyPhy chce být Boeingem dronového světa (snad ví, že Boeing už své drony má) a pro mě osobně bylo velo vrcholem dne představení Merry Jane od Snoop Dogga (jehož fotku se mi podařilo ulovit pouze jako „čumil“ z publika během představování jeho Merry Jane a následně, při pokusu o další fotku, jsem byl (spolu se všemi dalšími Snoop Dogg „startup fans“) odstaven nekompromisní američankou. Většinu odpoledního programu jsme si ale následně museli odepřít kvůli naplánovaným schůzkám se spřátelenými firmami / partnery / a doufejme i budoucími klienty. Výsledky setkání snad již brzy budeme moci pustit mezi veřejnost – můžeme ale prozradit, že se nám toho podařilo více, než jsme čekali. A to by ještě to nejlepší mělo teoreticky ve středu přijít.

Zítřek věnujeme zejména detailnějšímu průzkumu jednotlivých startupů, kterých je tu opravdu nespočet – nejzajímavejší vyzpovídáme, nafotíme a postneme v dalším článku tady na Czechcrunchi. Velmi zajímavá je sekce virtuální reality, kde soupeří mnoho firem a bude velmi zajímavé si poslechnout jejich verzi toho, proč právě oni budou v budoucnu synonymem pro virtuální realitu. Cose programu týče – já osobně se těším na Nicka Woodmana – CEO společnosti GoPro. Když se vše povede tak jak má, možná bychom s ním poté mohli chvíli promluvit i my z Flydeo – myslíme si totiž, že máme něco, co můžeme nabídnout. To je ale ve hvězdách…

Stay tuned – další díl povídání o startupovém hypu v San Franciscu již zítra na czechcrunch.cz

Processed with VSCOcam with a10 preset
Snoop Dogg

Processed with VSCOcam with a10 preset

Processed with VSCOcam with 5 preset

Processed with VSCOcam with 5 preset

flydeo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym