Bývalá žena Elona Muska odpovídá na otázku: „Stanu se miliardářem, pokud do toho dám veškeré odhodlání a potřebnou práci?“

Screen Shot 2015-07-22 at 14.09.03
0Zobrazit komentáře

Elon Musk je synonymem pro inovaci a odhodlání změnit svět k lepšímu. Ať už si o něm myslí mnoho lidí cokoliv, velká část jeho práce svět opravdu změnila. Je původním zakladatelem internetové peněženky PayPal, vymyslel unikátní a nyní nejprodávanější elektrické vozy Tesla a posílá rakety do vesmíru na výzkumné mise prostřednictvím projektu SpaceX. Jak těžká ale byla jeho cesta na vrchol a ke jmění v hodnotě bezmála 12 miliard dolarů?

To v odpovědi na otázku jednoho z uživatelů populárního serveru Quora, zodpověděla přímo jeho bývalá žena Justine Musk. Na otázku: „Stanu se miliardářem, pokud do toho dám veškeré odhodlání a potřebnou práci?“ by se z jejích úst dalo zodpovědět i jedním slovem – NE! Ona to ovšem trochu rozvedla.

models_red_profile-medium

Přečtěte si takéElon Musk představí novinku, která udělá Teslu ještě lepším autemElon Musk představí novinku, která udělá Teslu ještě lepším autem

Jedna z klíčových vlastností miliardářů, která je dělí od zbytku lidí, je schopnost ptát se na správné otázky. A tohle není ta správná otázka. Tedy neříkám, že je to vyloženě špatná otázka. Jen vás nedostane do takové hloubky, aby vám nějak pomohla.

Takže k věci. Jsi odhodlaný. A dál? Zatím jsi ale neplaval svlečený ve vodě plné žraloků. Budeš pořád stejně odhodlaný, když se probudíš na opuštěném ostrově, dezorientovaný, zmlácený a pokrytý krví a budeš se koukat na horizont bez jediné možnosti záchrany?

Žijeme ve světě, který oslavuje odhodlání a tvrdou práci, ale je třeba pochopit, že tyhle vlastnosti tě udrží nad vodou většinou jen do doby, než hru opustí všichni ostatní, než tě někdo větší a silnější vezme a hodí zpátky do vody plné žraloků. Odhodlání a tvrdá práce je důležitá, to ano, ale je to jen zlomek toho, co je potřeba, protože spousta lidí pracuje velmi, velmi tvrdě, ale přesto – ne třeba vlastní vinou, ale neštěstním, špatným prostředím nebo náhodnými událostmi – bojuje o přežití.

Jak tedy správě vyvážit svůj čas a práci?

Přesuň svoje myšlení od toho co chceš ty (miliardu dolarů) a do detailu se zaměř na to, co chce a potřebuje svět. Zeptej se sám sebe, co můžeš potencionálně nabídnout a co je natolik unikátní, přesvědčivé a potřebné, že to nedokáže nahradit žádný počítač, žádný jiný člověk, že ti to nikdo nedokáže ukradnout a udělat to lepším. A pak ten potenciál zdokonaluj. Vyber si jednu věc a naplno jí ovládni. Vyber si druhou věc a ovládni jí také.

Jakmile zvládneš skloubit perfektní znalosti dvou světů (řekněme business a technika) a jakmile je dokážeš propojit – budeš umět spojovat unikátní nápady, jeden do druhého, dokud se perfektně nepropojí v něco, co ještě nikdo předtím neviděl. Tím můžeš vytvořit nepřekonatelnou výhodu – protože znáš oba světy, mluvíš oběma jazyky, spojuješ poznatky, jiskřičky porozumění, až se jednou probudíš s prozřením, které změní tvůj i cizí život.

Svět prostě nedá miliardu dolarů někomu jen proto, že to chce nebo že pracuje tvrdě a zaslouží si to. Svět se nestará o to, kdo co chce nebo kdo si co zaslouží. Nabídne ti peníze výměnou za něco, co si opravdu uvědomí a co má stejnou nebo vyšší hodnotu. Něco, co pozmění celý aspekt kultury, věci v nějakém oboru, kterou lidé používají každý den. Neexistuje pro to žádná jasná cesta, plán …

Spousta lidí ti bude dávat spoustu rad, ale jen málokteré z nich pro tebe budou relevantní. A časem se třeba naučíš na takové věci dívat z jiného úhlu – zezačátku totiž budeš většinu z toho dělat sám, dokud si nevybuduješ potřebné charisma a kredibilitu, která tě propojí s klíčovými talenty, kteří půjdou tou cestou s tebou.

Měj odvadu (budeš jí potřebovat). A hodně štěstí (budeš ho potřebovat taktéž).

Foto: TEDx

Diskuze (0)

Novinka

Anonym