Rozhovor s vítězem CzechHackathon 2014: Ondrou Veselým

Michal PtáčekMichal Ptáček

0Zobrazit komentáře

Minulý víkend proběhl v TechSquare na Smíchově další ročník CzechHackathonu, tentokrát na téma „life hacking“. Jakožto hlavní mediální partner akce, vám přinášíme rychlorozhovor s Ondrou Veselým, který hackathon vyhrál se svým technologickým demem kamery pro inteligentní dohled.

Jak tě napadlo zúčastnit se CzechHackathonu?

Především rád programuju nové věci v motivovaném týmu. Taky mě lákala možnost spolupracovat s vývojáři ze společností zvučných jmen. Předpokládal jsem, že na takové akci dojde k výměně zkušeností na úrovni, která je jinak těžko předatelná.

Jak celou akci hodnotíš?

Splnila vysoké očekávání, které nastavil už loňský ročník. Tak třeba dramaturgie: od začátku pohodová a neformální atmosféra, pak pořádná dávka motivace díky sérii krátkých technologických přednášek a sestavování týmu — a pak až do konce jen silný fokus na problém, který v týmu řešíme. Možnost splnit si svůj malý technologický sen je hodnota, kterou jen tak něco nepřekoná. Nezbytným předpokladem je určitě specifický mindset účastníků… a možná i spánková deprivace ;).

IMG_3102

Přečtěte si takéPavel Kacerle: Čech, který tvořil vizuální efekty pro filmy jako Iron Man nebo Captain AmericaPavel Kacerle: Čech, který tvořil vizuální efekty pro filmy jako Iron Man nebo Captain America

CzechHackathon jsi vyhrál. Co jsi vytvořil?

Vyvinul a předvedl jsem technologické demo kamery pro inteligentní dohled. Taková malá krabička (Raspberry Pi), která nahlas říká co vidí. Při praktickém nasazení by třeba upozorňovala ostrahu areálu na neobvyklou aktivitu (vjezd vozdila v noci, nebo pohyb zvířete po areálu). Myslím, že se všem líbil ten elektronický hlas a fakt, že vývoj trval jen tři hodiny. Většinu času jsem totiž trávil prací v týmu vyvíjejícím chytrý zubní kartáček, ten se umístil na druhém místě.

Budeš se účastnit CzechHackathonu i příští rok a pokud ano, jaké téma by tě zaujalo?

Určitě se plánuji přidat. Jako téma mě napadá mashup, tj. služba která vzniká kombinací jiných služeb nebo datových zdrojů. Hodnota výsledné služby může pak být několikanásobně vyšší než součet těch použitých; doba vývoje je přitom zanedbatelná.
Také by mě lákalo téma strojové učení.

Říká se, že v ČR máme super vývojáře, kteří se ale na rozdíl například od těch amerických tolik neumí prodat. Souhlasíš s tímhle tvrzením a myslíš, že se to postupně mění?

Úplně souhlasím. Přiznám se, že dřív jsem jako čistokrevný vývojář vnímal design produktu/služby, marketing nebo business za jakési podřadné činnosti. Myslím, že podobné vnímání najdeme u mnoha českých vývojářů. Pak není divu, že svoji práci neumíme tak prodat. Já tu hodnotu objevil až díky Techsquatu a vlastnímu projektu.

Ok. Na čem teď pracuješ?

Především na naší aplikaci FlowerChecker na rozpoznávání rostlin, teď zrovna finišujeme její iOS verzi.
Pak mám na starost zakázku na vývoj rezervačního systému pro nový brněnský carsharing s elektrickými auty, obnáší to třeba sledování polohy vozidel a otevírání dveří na dálku. Ve škole si pak v rámci dizertačky hraju s daty z online zpravodajství, třeba zjišťuji kdo od koho co opisuje nebo jak se různé zpravodajské servery věnují různým politickým stranám.

B2Ams21IAAA4d3J

Ondřej Veselý na CzechHackathonu…

foto: CzechHackathon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym