Elon Musk ukazuje svůj vyjednávací talent

gigafactory_aerial
0Zobrazit komentáře

Možná už si to o něm myslíte dlouho nebo jste to dosud nezaznamenali – nicméně Elon není jen skvělý podnikatel, ale i vyjednávač. Ať už je to multimiliardový kontrakt s NASA pro jeho projekt SpaceX nebo skoro až neuvěřitelný deal se státem Nevada v USA k postavení největší továrny na baterie pro elektroauta Tesla.

tesla_1

Přečtěte si takéElon Musk a jeho Tesla se můžou těšit na konkurenci. Boston-Power raisují 250 milionů dolarůElon Musk a jeho Tesla se můžou těšit na konkurenci. Boston-Power raisují 250 milionů dolarů

Už v září tohoto roku jsme se pomalu dozvídali o tom, jaké plány s novou továrnou šéf firmy má a jak bude vypadat. Server VentureBeat nyní informoval o výhodách dealu, který Elon vyjednal převážně ve svůj prospěch. Součástí je mimo jiné:

  • 20 let nulové daně na prodej vybavení a konstrukčního materiálu na výstavbu (hodnota 725,8 milionů dolarů)
  • 10 let nulová daň z nemovitosti (hodnota 349 milionů dolarů)
  • 10 let slev na daně ze mzdy (hodnota 29,4 milionu dolarů)
  • 195 milionů dolarů v daňovém kreditu z programu, který byl původně určen pro pojišťovací společnosti a filmové tvůrce
  • 113 milionů dolarů z Nevadského státního fondu pro výstavbu čtyřproudové dálnice až k továrně
  • 8 milionů dolarů ve slevách na elektřinu pro Tesla Motors
  • 980 akrů pozemku na východ od Rena placených státem
  • Legalizace přímého prodeje aut v Nevadě

Celkově výhody za bezmála 31 miliard korun! Za to ovšem Tesla nabízí Nevadskému státu příspěvek 37,5 milionu dolarů směrem do místních veřejných škol do roku 2018, jeden milion dolarů k podpoře výzkumu bateriových článků na University of Nevada nebo závazek k vytvoření minimálně 6500 pracovních míst.

Guvernér Nevady sice věří, že se mu to dlouhodobě vyplatí a že do 20 let se může taková investice mnohonásobně vrátit, ale někteří skeptikové tomu tolik nakloněni nejsou. Každopádně je to minimálně výhra pro Elona a perspektivní budoucnost společnosti.

Foto: Tesla Motors

Diskuze (0)

Novinka

Anonym