Jak se daří českému CDN77?

Michal PtáčekMichal Ptáček

premium-cdn
0Zobrazit komentáře

Už necelé dva roky působí na internetu česká služba s názvem CDN77, která se v principu snaží svým zákazníkům zrychlit načítání jejich webových stránek pro návštěvníky z celého světa. Jak asi víte, za CDN77, které má globální přesah stojí Zdeněk Cendra ze Superhosting.cz, který nám poslal pár zajímavých čísel, která poodhalují, jak se této službě celosvětově v poslední době daří. Pojďme na to…

Servery a lokality

CDN77, které měsíčně odbaví až 6 miliard requestů, má aktuálně fyzické servery ve 35 lokalitách po celém světě. Najdeme mezi nimi z našeho pohledu i tak trochu exotický jihokorejský Soul nebo například argentinské Buenos Aires. Momentálně se pak přidávají servery například do americké Atlanty, kterou bude následovat Chicago. Nové lokality se jinak aktuálně staví takto:

  • 3 x SSD servery, každý 256GB RAM, 24 x 1 TB SSD, 2 x 10G uplink / server
  • 3 x SATA/SAS server, každý 128 GB RAM, 12 x n x TB SATA/SAS HDD, 2 x 10G uplink

Po technické stránce věci jsou podle Zdeňka Cendry nejproblematičtější trhy jako: Brazílie, Turecko, Vietnam, Indonésie, Filipíny, Indie, Hong Kong nebo třeba Thajsko, kde to s kvalitou internetu není vždy úplně růžové.

Ukázka z typické lokality…
cdn77-111

Tým

Na projektu se aktuálně přímo z Prahy podílí 20 lidí s tím, že na úvodní nastavení serverů v zahraničních lokalitách, si pak CDN77 vždy z důvodu flexibility dočasně najímá místní externisty. Na StartupJobs jinak CDN77 aktuálně hledá 7 dalších posil do týmu, konkrétně například PHP vývojáře nebo správce PPC kampaní.

Příjmy a zákazníci

V lednu 2014 se opakující se příjmy CDN77 vyšplhaly na 3 miliony Kč. Pro porovnání například za říjen 2013 to byly 2 miliony Kč, což v průběhu tří měsíců dělá nárůst o 1 milion Kč. 60% příjmů pak v celkovém kontextu generuje Asie a USA s tím, že nejméně lukrativní je naopak Jižní Amerika. Celkový počet platících zákazníků na měsíční bázi se jinak pohybuje okolo 2 000.

Vývoj příjmů v jednotlivých měsících…(první měsíc svého provozu tj. duben 2012 – CDN77 vygenerovalo na příjmech 100 tisíc Kč, druhý měsíc provozu tj. květen 2012 – CDN77 vygenerovalo 300 tisíc Kč, aktuální opakující se příjmy za leden 2014 – 3 miliony Kč)

prijmy_cdn77_1

Závěrem Zdeněk Cendra o CDN77…

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym