Tim Draper, který chce ze Silicon Valley udělat samostatný stát, je prý blízko získání 807 tisíc potřebných podpisů

Michal PtáčekMichal Ptáček

kalifornie_h1

Kalifornie po plánovaném rozdělení (mapa via kqed.org): oranžová – Stát Jefferson, bledě modrá – Severní Kalifornie, zelená – Silicon Valley, žlutá – Centrální Kalifornie, fialová – Západní Kalifornie, červená – Jižní Kalifornie

0Zobrazit komentáře

V únoru jsme na StartupNews psali o snaze investora Tima Drapera (Hotmail, Skype…) rozdělit Kalifornii na šest menších států, konkrétně Severní Kalifornii, Západní Kalifornii, Jižní Kalifornii, Centrální Kalifornii, Stát Jefferson a především Silicon Valley.

Ačkoliv odborníci celou iniciativu s názvem Six Californias považují za neuskutečnitelnou a Draperovi v reálu nedávají díky politické opozici téměř žádnou šanci, podle něj samotného je vše zase o něco blíže uvedení do praxe. Při úterní panelové diskuzi v San Franciscu, kterou moderoval Matthew Bishop z The Economist, totiž Draper podle magazínu SFGate oznámil, že je velmi blízko získání potřebných 807 tisíc podpisů od registrovaných voličů, které by celý návrh poslaly do referenda, ve kterém by o něm následně rozhodli obyvatelé Kalifornie.

Zajímavá je pak z tohoto pohledu mimo jiné oficiální analýza od nezávislé vládní agentury LAO, podle které by takové rozdělení vytvořilo jeden z nejbohatších, ale zároveň také nejchudších států v USA. Zatímco Silicon Valley by logicky se svým ročním příjmem na hlavu ve výši 63 288 dolarů patřilo mezi ty šťastnější, taková Centrální Kalifornie by na tom byla v této metrice ještě o 150 dolarů hůře než nejchudší americký stát Mississippi.

Iniciátor nápadu, investor Tim Draper…
draper_1

foto: TheDigitalMovement/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym