Ženy a startupy – Alžběta Rektorisová

Pavel HoralíkPavel Horalík

alzbeta rektorisova
0Zobrazit komentáře

Dalším hostem našeho rychlorozhovoru je Alžběta Rektorisová (LinkedIn, Twitter), která je již více než rok a půl důležitou součástí technologického inkubátoru Node5, na pražském Smíchově.

Alžběto, co aktuálně děláš, jakou pozici zastáváš?

Starám se o hladký chod celého prostoru Node5. Od průvodkyně prostorem nových nebo potenciálních týmů až po dojednávání partnerství pro naše členy. Samozřejmě na to nejsem sama, k ruce mám ještě Marka Sýkoru a Honzu Pfajfra, kteří mi pomáhají s technickými věcmi a jinými, pro běžného návštěvníka témeř neviditelnými, ale o to důležitějšími pracemi.

Jak jsi se dostala k online/IT byznysu a startupům?

Pracovala jsem ve Slevomatu jako Partner Manager, byla to zajímavá práce hlavně proto, že si člověk v tak rychle rostoucí firmě uvědomí, jaký potenciál podnikání na internetu má. Po mém odchodu ze Slevomatu za hledáním nového dobrodružství jsem narazila na kluky z Naučmese.cz. Jejich projekt se mi moc líbil a chtěla jsem se na něm účastnit. Pohovor byl v právě začínajícím Node5, kde si mě Lukáš Hudeček (majitel) ukradl a zeptal se, jestli nechci pracovat pro něj. A už jsem zůstala :) Pro Naučme.se pracuji na poloviční úvazek.

Jak osobně vnímáš postavení žen v této oblasti? Je třeba něco změnit?

Záleží na tom, z jakého úhlu se na to podíváme. Pohybuji se převážně mezi technologickými projekty, kde žen není mnoho. Ale zakladatelé těchto firem si čím dál více uvědomují, jak důležitá je diverzifikace týmu a snaží se některé své pozice obsadit ženami. Bohužel, často naráží na “nedostatek” talentu, ale pokroky jsou vidět čím dál častěji!

Další pohled může být např. do HUB Praha, kde žen najdete mnohem víc. Je to převážně díky zaměření na více společensky zodpovědné podnikání, které velmi často využívá IT jako svou hlavní “konkurenční” výhodu.

Které startupy tě v poslední době na české scéně zaujaly a věštíš jim velkou budoucnost?

Určitě mezi ně patří:

Apiary – obdivuji jakou mají výdrž a pracovní nasazení. Kdyby takhle pracoval každý startup v Česku, tak za 5-10 let patříme mezi světovou špičku technologických zemí. Jsem vdečná, že je mohu každý den potkávat v Node5. :-)

Abdoc – tihle kluci nás snad nikdy nepřestanou překvapovat. Když se jim podaří chytnout to za správný konec a vydrží, jednou vytvoří něco opravdu velkého. Od počátku myslí opravdu globálně.

FOREWEAR – jedná se o nový projekt, který vedou dvě slečny. Líbí se mi, že řeší aktuální problém. Nenošené, staré oblečení, které spoustě lidem leží ve skříni.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym