Investor Jack Altman o Twitteru a šílených valuacích startupů

Michal PtáčekMichal Ptáček

twitter_1
0Zobrazit komentáře

Jack Altman, investor působící ve společnosti Hydrazine Capital, sepsal zajímavý článek na téma „Proč je vstup Twitteru na burzu špatný pro startupy“, který je plný zajímavých myšlenek. Vybrali jsme a volně přeložili ty nejzajímavější z nich.

Valuace startupů začínají být totálně odstřižené od reality a investoři se soustředí výhradně na finální odměnu, přičemž ale téměř vůbec neberou v potaz daný risk.

Hodnota startupů jako Snapchat nebo Pinterest se pohybuje okolo 4 miliard dolarů pro každý z nich. Evernote má hodnotu 2 miliardy dolarů, Airbnb taktéž. Path je oceněn na 500 milionů dolarů. Jen pro porovnání, největší těžební společnost na světě Peabody Energy, která vlastní téměř 10 miliard tun uhlí má hodnotu zhruba 5 miliard dolarů.

Obecně panující představa je taková, že ačkoliv investice do startupů v počátečních fázích jsou tak trochu šílená hra, investoři vědí co dělají, protože přeci provádějí opravdu důkladné finanční analýzy, a proto jejich valuace musí odpovídat realitě. Takže když má twitter hodnotu 25 miliard dolarů a jeho velikost je X, další startup musí mít přeci hodnotu 250 milionů dolarů, protože jeho velikost je 0.01x.

Investoři vidí ostatní investory bohatnout na miliardových exitech a chtějí kousek i pro sebe.

Možná, že Twitter má opravdu hodnotu 25 miliard dolarů, Snapchat 4 miliard dolarů a Path 500 milionů dolarů. Sice by mne to šokovalo, ale možná opravdu ano. Skutečný problém je ale v tom, že stále více žijeme ve světě, kde jsou technologické firmy ohodnocovány na základě slibů ohledně budoucího růstu, který je však v realitě těžko uvěřitelný a splnitelný.

Celý článek v originále najdete zde.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym