Půjčte si kelímek a šetřete přírodu. Kavárny v Olomouci rozjely boj proti plastovému odpadu

Filip HouskaFilip Houska

kel
0Zobrazit komentáře

I když by zarytí milovníci tekutého kofeinu nesouhlasili, kelímková káva s sebou do ruky je v dnešním světě velkým trendem a patrně i vy jste si ji někdy dali. Chuťově se může jednat o stejný požitek, avšak životní prostředí na to má diametrálně jiný názor – celosvětově se totiž za rok spotřebuje až 500 miliard plastových částí kelímků (ať už tělo nebo víčko) a pouhé procento z nich se zrecykluje.

To je značný problém pro planetu a postupně si tohoto nelichotivého čísla začínají všímat i kavárenské podniky, a to i v Česku. Do našich končin se totiž jedno nadějné řešení dere z Olomouce.

Trojice tamních oblíbených kaváren Café La Fée, Kafe Kodó a Naše Café, sídlících na jedněch z nejfrekventovanějších míst tohoto moravského města, před pár dny představila a do svého provozu zavedla projekt Půjčte si kelímek. Jak z kontextu a názvu této iniciativy můžete uhodnout, jádrem projektu nebudou běžné plastové kelímky, dostupné na každém rohu, ale takové, které se dají znovu použít.

strv22

Přečtěte si takéČeští STRV vytvoří za více než 6 milionů Kč novou platformu pro populární kryptoměnu DashČeští STRV vytvoří za více než 6 milionů Kč novou platformu pro populární kryptoměnu Dash

Na objasnění, jak konkrétně systém Půjčte si kelímek funguje a jaké jsou jeho cíle, jsme se zeptali Jana Havránka, jednoho z hlavních iniciátorů a současně provozního v Café La Fée. Ve výsledku jde o poměrně jasný a nijak složitý princip: přijdete do kavárny s požadavkem kávy s sebou, nicméně namísto obyčejného kelímku dostanete odolnější (a hezčí) variantu. Za ní zaplatíte 50 korun navíc s tím, že můžete kdykoliv přijít zpět, kelímek vrátit a investovaných 50 korun získáte zpět. V podstatě vratná záloha.

pujctesikelimek1

Vratný kelímek můžete vybrat ze tří různých barev a dvou velikostí podle kávové variace

Díky tomu, že jste v procesu pití kávy o padesátikorunu navíc, je pravděpodobné, že kelímek jen tak nevyhodíte. A to je smyslem tohoto projektu, tedy zamezení plýtvání plastovými kelímky, které pomalu ale jistě ničí naši Zemi. Je však zcela logické, že tyto speciální varianty nevydrží věčně. Slibovaná výdrž na jeden kelímek je přibližně 400 až 600 znovunaplnění, což jinak znamená, že ušetří až 600 běžných, jednorázových verzí. Podle Havránka je možné zaručit takovou výdrž použitím polypropylenu jakožto materiálu, z něhož se zálohovatelné, plně recyklovatelné kelímky vyrábí.

„Polypropylen je zvolen záměrně, jednak je to často používaný materiál na výrobky určené pro styk s jídlem a jednak je Česko velmi vysoko nad evropským průměrem v množství vytříděného odpadu. Naopak velmi nízko pod průměrem kompostování (to průmyslové zde takřka neexistuje). Kvůli tomu jsme se rozhodli nepoužívat bioplasty nebo bambus. Víčka používáme jednorázová, zatím nemáme lepší řešení (finančně i technologicky), a víčka jsou na rozdíl od jednorázových kelímků recyklovatelná,“ říká Havránek.

pujctesikelimek3

Jeden z hlavních iniciátorů projektu Půjčte si kelímek Jan Havránek

Inspirace Německem

Ještě předtím, než projekt Půjčte si kelímek v Olomouci, jakožto prvním městě v Česku, debutoval, hledaly kavárny jiné možnosti, jak šetřit životní prostředí. Stejně jako například Starbucks, i zmíněná kavárenská trojice hledala smysl v neplastových brčkách. Experimentovaly také s jednorázovými plasty a inovativními PET lahvemi, na které se zaměřuje třeba ambiciózní startup Agilyx. Nakonec však sáhly po této trvalé náhradě. Je ale nutné dodat, že jádro projektu nevzniklo jen tak – inspirace přišla z Německa.

pujctesikelimek2

U našich největších sousedů totiž již nějaký čas funguje systém CupForCup, který je svou podstatou shodný s Půjčte si kelímek. CupForCup se ostatně stal klíčovým partnerem olomouckého projektu a na rozjezd mu prodal první kelímky. Důvodem pro takové rozhodnutí byly podle slov Havránka potřebné certifikace na styk s potravinami a opakované použití, které kelímky od CupForCup splňují. Předáno bylo také cenné know-how.

Velký zájem a pozitivní feedback

Během prvních dní od ostrého spuštění se Půjčte si kelímek těší velké oblibě u místních. Minimálně v Café La Fée většina zákazníků sáhne právě po této ekologické variantě a očekává se, že zájem bude nadále růst. To dokazují například dvě nově přidané kavárny do tohoto „kelímkového kartelu“, jmenovitě kavárna v kině Metropol a Kafe na Střelnici. Nehledě na to, že se součástí systému chce stát téměř všechny kavárenské podniky ve městě.

Dáte si kávu do tohoto kelímku v Praze, přijedete do Olomouce a v podporované kavárně jej za vratnou zálohu vrátíte. To je hlavní idea celého projektu. Propojitelnost měst za účelem šetření zátěže přírody.

pujctesikelimek4

Olomoucí to zcela pochopitelně končit nemá. Zájem projevují i kavárny z Prahy, Brna nebo Ostravy, nicméně prioritu zatím vidí Havránek v lokálních podnicích. Do konce měsíce by se mělo přidat dalších 10 kaváren a v nejbližší době se chystá rozšíření do Šumperku, přičemž důležitým bodem celého procesu je sledování a vyhodnocování dat, zdali něco takového může v dlouhodobějším horizontu fungovat. Jak nám ale Havránek řekl, přes 70 procent zákazníků zálohovatelný kelímek již vrátilo (nevyhodilo!), tudíž prvotní data jsou vesměs pozitivní.

Foto: olomouc.cz (reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym