YouTube mění pravidla. Tvůrci nevhodného obsahu přijdou o příjmy i viditelnost videí

youtuben2
0Zobrazit komentáře

Kolem nevhodného obsahu na YouTube je v posledních týdnech opravdu horko. Největší videoserver na světě totiž i přes pokročilou umělou inteligenci a více než 10 tisíc lidí schvalujících obsah, bojuje s jeho správným odstraňováním a omezováním. Kvůli tomu se pak například k dětem dostávají věci, co by rozhodně vidět neměly. A tak YouTube začíná podnikat razantní kroky.

Dosud totiž ani nebylo jasné, co přesně se stane tvůrcům, kteří na platformu takový obsah publikují. Příklad za vše je nedávná kauza kolem známého youtubera Logana Paula, který v jednom ze svých vlogů nafilmoval oběšeného muže v japonském lese Aokigahara a společně s dalšími přáteli si z toho evidentně chtěl udělat srandu. YouTube video automaticky publikovalo mezi doporučená videa, později ale bylo vše ostraněno. I přes Paulovu omluvu mu ovšem byla dočasně zablokována monetizace videí.

bitc

Přečtěte si takéBitperia: česká aplikace, která shromažďuje ty nejzajímavější informace ze světa kryptoměnBitperia: česká aplikace, která shromažďuje ty nejzajímavější informace ze světa kryptoměn

V souvislosti s tím nyní YouTube vydalo prohlášení, ve kterém informuje o přesnějších sankcích, které tvůrce v podobných případech čekají. Konkrétně jim bude zmemožněna nejen zmíněná monetizace videí, ale zároveň budou odstraněni z doporučených výsledků vyhledávání či seznamu „trending“.

loganpaul

Youtuber Logan Paul, který má na YouTube více než 16,5 milionu odběratelů.

Mimo jiné se dočkají také potenciálního pozastavení, odstranění nebo omezení v programu YouTube Original nebo zamezení přístupu do sdílených prostor YouTube Spaces, které fungují podobně jako coworkingová centra a které mohou vybraní tvůrci videí bezplatně využívat v mnoha lokalitách ve světě.

To vše je teprve začátek

Tvůrce již delší dobu štve, že YouTube opouští svůj benevolentní přístup a nedává jim dostatečný prostor pro kreativitu a svobodu slova. Dosud bylo mnoho videí, které z části zesměšňují vážně události, další lidi nebo představují násilí či šikanu, považováno za humor – tomu je ovšem také konec a určitá forma podobného obsahu se může dočkat výše zmíněných sankcí.

neistat

Proti Loganu Paulovi se postavil i populární Casey Neistat, zakladatel Beme a youtuber.

Na druhou stranu většina sankcí není trvalá a dává autorům videí jistou šanci napravit se – tedy například odstranit vadný obsah a změnit mírně budoucí tvorbu. Stejně na tom je i Paul Logan, který je momentálně vyloučen ze zobrazení na hlavní straně či z jakékoliv reklamy ve videích – i tak ale dále videa tvoří a propaguje v nich přímo svoji značku oblečení a další partnery.

Foto: Reprofoto / YouTubeCasey Neistat Facebook

Diskuze (0)

Novinka

Anonym