SpaceX plánuje letos poslat mimo Zemi kromě dalšího Falconu Heavy i první lidskou posádku

dragon
0Zobrazit komentáře

V průběhu týdne jsme mohli sledovat, jak vesmírný startup SpaceX Elona Muska úspěšně odstartoval raketu Falcon Heavy, dosud největší raketu v historii firmy, která kromě jiného testovacího nákladu vyslala do vesmíru automobil Tesla Roadster. Zpět na zem se poté vrátily dva ze tří boosterů, které Falcon Heavy využil a již nyní SpaceX postupně připravuje další mise, které nás čekají letos.

Samotný Falcon Heavy by se svého ostrého startu měl dočkat přibližně v červnu, a to po několika odkladech, které doprovázely technické komplikace s testovací verzí. Jako náklad Falcon Heavy poveze nový prototyp zařízení Lightsail, které využívá solární energie k pohonu družice obíhající Zemi, jenž vezl i v roce 2015, a k tomu navíc několik dalších vládních, soukromých i armádních satelitů.

aaaa

Přečtěte si takéČeští CleverFarm chtějí se svou monitorovací aplikací zlepšit zemědělství v AfriceČeští CleverFarm chtějí se svou monitorovací aplikací zlepšit zemědělství v Africe

Tou nejzásadnější věcí kromě dalšího startu Falconu Heavy, jehož boostery se mimo jiné pokusí přistát zpět na vodě, bude vyslání první lidské posádky SpaceX do vesmíru za pomocí kosmické lodi Crew Dragon. Ta v minulosti absolvovala již mnoho úspěšných startů, z některých se navíc vrátila bez potíží zpět k Zemi – a nyní to čeká několik prvních astronautů.

spacex-spacesuit-1

Model SpaceX pro lidskou posádku

Další testovací let Crew Dragon by měl proběhnout v srpnu tohoto roku, s tím, že ostrý start je plánován na prosincec 2018, už s lidskými pasažéry. Tedy o zhruba 4 měsíce později, než bylo původně plánováno – firma Muska si musí být totiž na 100 % jistá, že nedojde k explozi po startu, a k tomu potřebuje více času. SpaceX má ovšem velmi slušnou bilanci bezchybných startů bez exploze, poslední problém zaznamenal v září roku 2016.

Začátek revoluce v přepravě lidí

Dlouhodobá vize Elona Muska je taková, že bude SpaceX schopno přepravovat nejen náklady soukromých a vládních firem za mnohem menší cenu, než konkurence, ale také přepravovat lidi k Marsu či z jednoho konce Země na druhý během několika hodin. K tomu má ostatně sloužit postupně vyvíjená raketa BFR, kterou firma představila loni v krátké animaci.

falconheavy2

BFR se letos rozhodně nedočkáme, ale podle Muska, jak uvedl na jedné z tiskových konferencí, by tomu tak mohlo být již příští rok. Reálně se ovšem nebude s pasažéry testovat ještě další tři nebo čtyři roky. Tak nebo tak toho má firma v plánu hodně a je vidět, že i složité projekty, podobné jako teď Falcon Heavy, dokáže zvládnout bez větších obtíží.

Foto: SpaceX / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym