Qualcomm vyrábějící čipy pro Apple či Samsung odmítl nabídku na prodej výši 121 miliard dolarů

galaxys8
0Zobrazit komentáře

Jeden z největších hráčů na poli IT, výrobce čipů Qualcomm, který mimo jiné dodává společnostem jako Google, Apple či Samsung, převážně do jejich mobilních zařízení, právě odmítl největší akviziční nabídku v historii technologických firem. Jeho konkurent Broadcom za odkup firmy nabízel celkem 121 miliard dolarů, přesněji 82 dolarů na akcii.

Větší část, konkrétně 60 dolarů na akcii mělo jít směrem ke Qualcommu v hotovosti a zbývajících 22 dolarů ve formě akcií firmy Broadcom. Původní nabídka navíc byla ještě nedávno zhruba o 10-12 miliard dolarů nižší, ale i přes nárůst Qualcomm nakonec akvizici odmítl – důvodem má být to, že si Qualcomm myslí, že má mnohem vyšší hodnotu a že Broadcom dostatečně neocenil úsilí firmy za poslední dva roky.

mana-1

Přečtěte si takéČeská alternativní strava MANA se začala prodávat v trafikách RelayČeská alternativní strava MANA se začala prodávat v trafikách Relay

Qualcomm totiž koupil za 47 miliard dolarů v hotovosti firmu NXP Semiconductor, která taktéž vyrábí procesory, ale i různé senzory a ovladače. Firma navíc počítá s tím, že bude již brzy jedním z předních hráčů na poli nastupující 5G technologie. A to i přesto, že má Qualcomm aktuálně tržní hodnotu pouze kolem 92 miliard dolarů.

qualcomm

Hodnota mírně klesla jak kvůli odmítnutí akvizice, tak kvůli spekulaci, že by Apple, jeden z největších zákazníků Qualcommu, kterého firma dlouhou dobu neférově zvýhodňovala a dostala za to pokutu ve výši 997 milionů eur, mohl kvůli zrušení dohody přejít ke konkurenčnímu Intelu, kde by se mu nákup čipů vyplatil více.

Foto: Kārlis Dambrāns / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym