Na české crowdfundingové platformě finGOOD chce český prodejce elektromotorek vybrat 840 tisíc korun

Michal PtáčekMichal Ptáček

zero

Crowdfunding se stal ve světě v posledních letech bezpochyby jednou z nejpopulárnějších možností, jak získat externí financování pro svůj nápad, projekt či startup. Trendu crowdfundingu, jehož základy v globálním měřítku poprvé zavedly portály jako Kickstarter, nebo Indiegogo a následně i specializované P2P servery jako ZOPA nebo Lendingclub, pak postupem neunikl ani český trh, na kterém v průběhu let začaly vznikat projekty zaměřující se právě na získávání finančních prostředků touto cestou.

Jedním z nich je i platforma finGOOD založená dvojicí Roman Vyorálek a Marek Galetka, specializující se od konce roku 2016 právě na crowdfundingové investování do zajímavých projektů, které hledají alternativní způsoby financování.

FinGOOD aktuálně tyto společnosti propojuje s necelou tisícovkou registrovaných uživatelů, kteří mají možnost se podílet na investicích, které firmy pro další růst potřebují. Investující, kteří mohou investovat od minimální částky 5 tisíc Kč, pak odměnou za svoji investici dostávají měsíčně vyplácený zisk, na základě toho, kolik do dané firmy investovali.

Český prodejce elektrických skútrů chce 840 tisíc korun

Na finGOOD nyní míří další nový projekt v podobě zlínské společnosti: CLS DEAL, zaměřující se na prodej elektrických skútrů a motorek (například populární elektromotocykl ZERO), která chce v kampani od investorů získat 840 tisíc Kč s úrokem 9 % na dva roky.

cls

Investoři, kteří investují nad 50 tisíc Kč, pak zároveň získají na víkend zapůjčení nejvýkonnějšího elektromotocyklu ZERO SR s neomezeným nájezdem kilometrů.

„V CLS se zabýváme zejména dovozem skútrů, které pro nás vyrábí několik továren ve světě, u většiny modelů na základě našich vlastních specifikací a úprav. Naše prodeje probíhají převážně skrze e-shop, kdy zákazníkovi skútr či motorku přivezeme až před dům, stroj mu představíme a předáme. Peníze získané skrze finGOOD využijeme k navázání spolupráce s minimálně dvěma novými dodavateli,“ říká majitel firmy Petr Stehlík.

cls

Spoluzakladatel platformy finGOOD, Marek Galetka k nové kampani dodává: „Ve finGOOD nás baví spojení českých firem s drobnými investory, kteří pomohou těmto firmám s jejich projekty a růstem. CLS Deal je po ikonických českých firmách PRIM nebo například ALEA ukázkou, že P2B financování mohou využívat i zavedené regionální firmy. Doufáme, že se zopakuje situace, která se nám nedávno stala s Jarabak.cz. Ti získali od drobných investorů jeden a čtvrt milionu korun a již dnes od nich víme, že jim tyto peníze značně pomohly v růstu jejich podnikání.“

120 milionů Kč v investicích pro rok 2018

Pro aktuální rok má pak finGOOD smělé plány. Platforma, kterou k financování v minulosti využil například i výrobce hodinek PRIM, jemuž se zde podařilo získat přes milion Kč, by totiž ráda tento rok na celkovém investovaném objemu dosáhla na 120 milionů Kč. To vše při zhruba 50 uskutečněných kampaních.

Do aktuální kampaně můžete investovat zde.