Je růst tak rychle jako Amazon pro firmy vůbec udržitelné?

0Zobrazit komentáře

Ve druhém článku o Amazonu, který jsem před pár dny sepsal, jsem opakoval slova jednoho investičního ředitele jedné investiční skupiny, který ke mně kdysi promlouval.

„Kluci, děláte to celé špatně. Dostaňte se na 30% negativní EBITDA marži a investujte tak, abyste meziročně rostli o 70 procent. Staňte se lídrem trhu a nebojte se utrácet za dodatečný růst. V důsledku vám exponenciálně poroste tržní hodnota.

Hned jsme se toho s kolegou chytli a položili si otázku:

Je to udržitelné pro celou ekonomiku?

Ale něco zkusme…

? One-Trick Pony

Steve Ballmer, ex-šéf Microsoftu (a člověk, který se potí rychlostí 10 litrů za hodinu), ve své první důchodcovské debatě na Oxford Union přišel s možnou odpovědí.

Podle Steva jsou firmy ve své podstatě one-trick ponies. A to ve smyslu, že když vytvoří produkt, tak ho zlepšují, inovují, rozšiřují a dodávají k němu dodatečné služby, které mají za úkol zvyšovat tržby společnosti. A budou to dělat tak dlouho, dokud bude o jejich produkty zájem, nebo dokud je to bude bavit. Takovým typickým příkladem je Coca-Cola. Na této vodě s cukrem se za posledních 100 let nic nezměnilo a tak The Coca-Cola Company se snaží jen zvyšovat ziskovost.

Jeff Bezos, CEO of AMAZON, introduces new Kindle Fire HD Family

Přečtěte si takéProč je Amazon nejskvělejší „cash cow“ v historii lidstva: část prvníProč je Amazon nejskvělejší „cash cow“ v historii lidstva: část první

?? Two-Trick Pony

Jsou mezi námi i firmy, které zvládly změnit nejen svůj business model, ale i svůj hlavní produkt. Jde o firmy, kterým se na začátku dařilo. Pak přišla krize (jakéhokoliv typu) a ony dokázaly přežít svou klinickou smrt. A v dohledné době se jim podařilo přijít s jiným produktem, který se chytil ještě víc. Takovým typickým příkladem je Apple.

Ten začal s Macem (v době počítačových skříní). Odešel Steve (Jobs). Apple začal vyrábět věci, které nikdo nechtěl a málem zkrachoval. Steve se vrátil a Apple začal prodávat zařízení, které se vejdou do našich kapes. Jiný produkt s jinými business modely.

A takových společností v technologickém odvětví je více. Dokonce se podle mě jedná o nutnou (nikoliv však postačující) podmínku přežití.

??? Three-Trick Pony

Je pravděpodobné, že jak se technologické odvětví bude vyvíjet, bude potřeba přicházet s dalšími a dalšími triky, které se firmy budou muset naučit, aby zůstaly úspěšné. Když druhým trikem bylo be mobile first, třetím by podle mě mohlo být AI. Ale ok, ještě je na taková prohlášení pravděpodobně příliš brzy.

Zpět k původní otázce

Vždy záleží na domluvě s akcionáři…

Jeff Bezos se s nimi v 90. letech domluvil na tom, že se zaměří na velikost a růst tržeb a cash flow. Zisk zůstane stranou, protože není důležitý. A když je tohle ten storytelling, který Jeff zvolil ke komunikaci s investory a oni s ním souhlasí, neexistuje důvod, proč by to tak nemohlo fungovat dlouhodobě. Koukněme na to kam se Amazon po 20 letech rozvíjení této strategie dostal a stačilo mu se jen učit další triky, o které má někdo zájem. Nebo ten zájem umět vzbudit…

A je to udržitelné pro celou ekonomiku?

Nemám ponětí.

Jen si říkám, že paradigma „Podnikám abych tvořil každým rokem nějaký zisk“ už není tak obecně přijímáno jako tomu bývalo. Zvlášť v některých odvětvích a v případech firem, které snížením rozšiřujících investičních nákladů o 5% dosáhnou stamilionových zisků.

A je jasné, že každá kavárna najednou nebude prodávat kafe za pětikorunu, aby přilákala víc zákazníků. Přestože všechno stojí a padá se storytellingem, který prodáváte investorům, tenhle by v tomto případě neobstál.

Bonusová otázka: Jak jsou na tom banky?

Z mého pohledu nic moc, protože najednou od nich očekáváme, že se taky stanou technologickými společnostmi (že budou poskytovat přidanou hodnotu svým klientům prostřednictvím nejnovějších technologií). Většina z nich ale propásla ten druhý trik be mobile first a za chvíli po nich máme chtít ten třetí?!

Nějak je to zavalilo a nově vzniklé digitální banky a společnosti, které si to uvědomily už před 20 roky a hledají další trik, už jdou po nich.

Omlouvám se, přestože to byla krátká otázka, odpověď byla dlouhá. A dost možná i na něco úplně jiného…

? Otázky

  1. Znáte nějakého poníka, který už teď umí třetí trik?
  2. Znáte nějakého poníka, který umí dva triky a je v jiném odvětví?

Hlavní zdroj

Koukněte na celý talk Steva Ballmera. Rozhodně stojí za to…

foto: Amazon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym