Foxconn začíná v Česku do výroby nasazovat umělou inteligenci

Filip HouskaFilip Houska

503FBDF0-85CE-4494-87BA-AEEDE0E70765
0Zobrazit komentáře

Česká dceřiná společnost světového výrobce elektroniky a počítačových součástek Foxconn se skrze svou divizi Foxconn 4Tech pouští do reálného testování umělé inteligence ve výrobních procesech. Díky tomu má nejen ušetřit náklady, ale také otevřít nová pracovní místa pro odborníky na problematiku Průmyslu 4.0.

Divize Foxconn 4Tech, která spadá pod společnost Foxconn CZ, má umělou inteligenci postupně nasazovat do výroby v pardubické továrně. Tam chce na základě specifických postupů vyvinout řešení pro automatizaci výroby, pokročilý podnikový software a především průmyslový Internet věcí (IIoT), kterým se dlouhodobě zabývá.

FD732878-535F-400D-AF52-FD79BE415B27

Přečtěte si takéV aukci se brzy objeví raritní pracovní žádost Steva Jobse či podepsaný manuál k Mac OS XV aukci se brzy objeví raritní pracovní žádost Steva Jobse či podepsaný manuál k Mac OS X

Právě IIoT má být klíčovým prvkem pro zefektivnění veškerých podnikových a výrobních procesů, a to díky propojování senzorů, zařízení a přístrojů s příslušným softwarem. Pomocí této metody totiž firma získá potřebná průmyslová, dodavatelská a výrobní data, na základě kterých může podnikat kroky ke snížení nákladů nebo k vyvarování se chyb.

„Abychom z těchto dat získali hmatatelnou hodnotu, využíváme přístupy založené na umělé inteligenci, pomocí kterých vyvíjíme prediktivní moduly a preskripční aplikace. V reálném provozu to například znamená, že v pardubickém závodu měříme, předpovídáme a optimalizujeme spotřebu energie až na úroveň jednotlivých strojů, díky čemuž dosahujeme 10 až 15% úspory.

A také vyvíjíme vizuální kontrolu produktů kvůli defektům nebo chybějícím součástkám, která vychází z algoritmů hlubokého učení a nepotřebuje přítomnost člověka,“ vysvětluje tuto iniciativu Vitaly Farafonov, CEO Foxconn 4Tech.

258B79DB-3688-4249-9652-DF2536C8BB78

S růstem těchto technologických přístupů, respektive Průmyslu 4.0, se pojí i nábor nových pracovníků s odbornými zkušenostmi. Například v Pardubicích a Praze, kde Foxconn 4Tech zaměstnává 72 lidí, se mají kapacity během letošního roku zdvojnásobit. Podle Farafonova má být podobný průběh i roky následující.

Foxconn do UI globálně investuje stovky milionů dolarů

Tchajwanský gigant se obecně snaží rozšířovat své pole působnosti. Vedle světové produkce elektroniky (například iPhonů či konzolí PlayStation a Xbox) se nově firma zakladatele Terryho Goua pouští do tvorby inovativní průmyslové platformy založené zejména na technologii umělé inteligence. Ostatně má do této sféry v průběhu pěti let investovat až 342 milionů dolarů (cca sedm miliard korun), což se značně dotkne i poboček v České republice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym